În urma recomandării pe care ARACIS a făcut-o Universităţii din Oradea în luna martie, conducerea instituţiei a decis să reducă 16 funcţii de conducere de la cele 18 facultăţi existente în prezent, prin comasarea acestora. Noutăţile au fost făcute publice miercuri, de către rectorul Cornel Antal, într-o conferinţă de presă, în care rectorul a spus că vor rămâne fără funcţiile ocupate în prezent şi 13 şefi de catedre.

Astfel, de îndată ce propunerile universităţii orădene vor fi aprobate de Ministerul Educaţiei, Facultatea de Muzică va fi înglobată în cea de Arte. Fostele facultăţi de Energetică şi Textile şi Pielărie se vor uni în Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Idustrial, urmând să aibă în plus şi un departament nou de inginerie şi management industrial în textile.

Facultatea de Sport va fi comasată cu departamentul de Geografie şi Turism al Facultăţii de Istorie, care, la rândul ei se va transforma. Concret, aceasta se va uni cu Facultatea de Ştiinţe Politice şi va deveni "Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării".

Antal susţine că în urma comasării celor 60 de catedre vor rezulta 47 de departamente. "Restructurarea este un pas important pentru că finanţarea de la Ministerul Educaţiei ţine cont de numărul de funcţii de conducere raportat la numărul total de posturi", a declarat rectorul.

Celor 16 cadre didactice care îşi vor pierde posturile de conducere li se vor alătura alte 19, foştii secretari ştiinţifici urmând şi ei să rămână fără funcţii ca urmare a aplicării noii Legi a Educaţiei.

În total, în Universitatea din Oradea vor fi desfiinţate 35 de funcţii de conducere, instituţia economisind aproximativ 38.500 de lei lunar.