Universitatea din Oradea se împrumută din nou. Aşa cum a făcut în ultimii şase ani, instituţia va accesa o linie de finanţare în valoare de 10 milioane de lei, pentru a se asigura că are la dispoziţie bani, atunci când are nevoie.

Decizia a fost luată la propunerea conducerii executive, cu votul Senatului universitar, acordat luni, într-o şedinţă. Actuala linie de finanţare va expira în luna februarie, dar Universitatea trebuie să demareze procedurile de achiziţie de pe-acum. Banii vor fi folosiţi pentru proiectele pe fonduri nerambursabile, dar şi pentru cheltuieli curente.

"Prezentul demers se justifică prin faptul că, în baza propunerilor de proiecte depuse, estimăm că vor fi necesare resurse financiare pentru susţinerea proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă, respectiv pentru efectuarea plăţilor curente la activitatea de bază, în perioade în care resursele financiare proprii ale Universităţii din Oradea sunt insuficiente, fiind înregistrate goluri temporare de disponibilităţi financiare", se arată în referatul ce însoţeşte hotărârea.

Acest împrumut va fi garantat de Universitate cu ipotecă pe clădirea Bibliotecii universitare.

Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă a Senatului a fost prezentat un raport financiar privind execuţia bugetară a Universităţii până la 30 iunie, care arată că bugetul instituţiei pe anul 2018 prevede venituri de 149 de milioane de lei şi cheltuieli de 154 milioane lei.