La doi ani de la eşecul adoptării în Parlament a legii care ar fi suprataxat marile averi cu 0,5%, UNPR revine cu aceeaşi propunere, crescând miza la 1%. Şi dacă ar avea acordul noii majorităţi parlamentare, ideea prezentată azi într-o conferinţă de presă de întreaga conducere a partidului lui Gabriel Oprea nu se poate concretiza într-un act normativ înainte de adoptarea bugetului pentru 2015, scrie gandul.info. Proiectul redeschide însă tema impozitelor suplimentare pe care premierul Victor Ponta a combătut-o intens în timpul campaniei electorale.

În noua variantă a legii prezentate de ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, impozitul suplimentar de 1% ar urma să li se aplice tuturor persoanelor fizice care au averi cuantificabile de peste 450.000 de euro. "Dacă averea depăşeşte suma de 450.000 de euro pe persoană fizică, suma va fi taxată. Aceasta este o taxă de solidaritate. Interesul naţional implică solidaritatea", a enunţat Nicolicea principiul de bază al propunerii UNPR.

În România nu există însă în acest moment o ierarhizare a marilor averi, cele mai multe fiind investite în terenuri şi imobile. UNPR a venit cu un scenariu teoretic şi pentru impozitarea acestor "hrăpăreţi", cum i-a numit secretarul general Neculai Onţanu. "Dacă nu ai 450.000 de euro, dar ai un elicopter, un automobil care depăşeşte 50.000 de euro, doar pentru acesta se va taxa", a explicat Nicolicea.

În mai 2012, proiectul mai vechi al UNPR a fost respins în Camera Deputaţilor, neîntrunind numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat. Nicolicea le-a mulţumit atunci "colegilor din PSD", arătând spre liberali ca parte a coaliţiei de guvernare care ar fi absentat intenţionat pentru a boicota legea.