Direcţia de Sănătate Publică Bihor şi Prefectura au anunţat, duminică dimineaţă, 118 noi cazuri confirmate de Covid-19, în urma efectuării, în ultimele 24 de ore, a 349 de teste. Asta înseamnă că 33% dintre cei care s-au testat sâmbătă sunt infectaţi cu Sars-Cov-2.

Mai mulţi la ATI

Bilanţul prezentat de autorităţi arată că în total, de la debutul pandemiei, în Bihor au fost confirmate cu coronavirus 27.500 de persoane.

Sursele BIHOREANULUI arată că, din cei 118 bolnavi confirmaţi sâmbătă, majoritatea (54 la număr) sunt din Oradea, în timp ce ceilalţi sunt din Auşeu, Avram Iancu, Beiuş, Boianu Mare, Bratca, Cetariu, Cociuba Mare, Diosig, Drăgeşti, Gepiu, Girişu de Criş, Mădăras, Marghita, Nojorid, Oşorhei, Răbăgani, Săcueni, Sălard, Salonta, Sâniob, Sânmartin, Sântandrei, Şimian, Ştei şi Valea lui Mihai.

A crescut şi numărul persoanelor de la ATI, duminică 54 de pacienţi fiind internaţi în aceste secţii (cu 4 mai mulţi decât sâmbătă). Numărul cazurilor active este de asemenea în creştere, la 1.721 (faţă de 1.698 sâmbătă).

În acelaşi timp, trei bihoreni bolnavi de Covid-19 au murit, ceea ce face ca numărul total al deceselor, de la debutul pandemiei, să urce la 1.185.

Mai puţine localităţi „roşii”

Faţă de sâmbătă, aproape s-a înjumătăţit numărul unităţilor administrativ-teritoriale cu o incidenţă de peste 4 cazuri la mia de locuitori, de la 12 câte, la şapte.

Concret, potrivit comunicatului transmis duminică de autorităţi, în această situație mai sunt Nojorid (5,81 la mie), Sântandrei (5,61), Şinteu (5,58), Oradea (4,79), Sânnicolau Român (4,6), Spinuş (4,15) şi Vârciorog (4,14). La fel ca în ziua precedentă, comuna Vadu Crişului are o rată de 4.

În municipiul reşedinţă de judeţ, incidenţa este în uşoară scădere faţă de sâmbătă, când era de 4,81.

Chiar dacă unele comune au acum o rată mai mică, restricţiile pe care vineri Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă le-a decis, pentru 12 localităţi (Nojorid, Sântandrei, Oradea, Sălacea, Vârciorog, Șinteu, Gepiu, Sânnicolau Român, Viișoara, Borș, Sânmartin și Derna), rămân valabile. Asta înseamnă că duminică seară, toţi operatorii economici au program până la ora 18, iar circulaţia persoanelor este interzisă după ora 20, cu excepţia urgenţelor medicale şi a celor care merg sau vin de la serviciu.

Peste 1.800 de vaccinări

În ce privește campania de vaccinare anti-Covid în Bihor, sâmbătă au fost administrate 1.891 doze de ser pentru tot atâtea persoane. Până acum au primit ambele doze 47.550 persoane. 

De la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent în județ au fost administrate 120.728 doze de ser dintr-un total de 129.540 primite.

Pe de altă parte, au continuat controalele pentru evitarea răspândirii virusului și în cursul zilei precedente, când polițiștii și jandarmii au verificat 1.752 persoane carantinate şi 1.796 persoane aflate în izolare la domiciliu, precum și 105 firme şi 67 mijloace de transport în comun. 

În total, oamenii legii au aplicat 97 avertismente şi 79 amenzi în valoare totală de 43.250 lei.