Şi-a făcut mendrele prin pădurile din Nojorid vreme de câţiva ani, dar pentru faptele sale de braconaj va sta o vreme la „răcoare”, iar după eliberarea din detenţie nu va mai avea, o vreme, dreptul de a-şi satisface pasiunea de vânător.

Curtea de Apel Oradea a pronunţat, miercuri, sentinţa finală în procesul lui Ştefan Dudaş, patron al unei firme de construcţii din Oradea, acuzat de braconaj şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce acesta fusese prins în mai multe rânduri braconând pe fondul cinegetic Păuşa, administrat de Asociaţia de Vânătoare Pro Hunting din Salonta.

Prima oară, Dudaş a intrat în atenţia paznicilor de vânătoare după ce a fost observat în noaptea de 14/15 ianuarie 2015 la marginea pădurii dintre Nojorid şi Leş, unde fusese împuşcat un cerb. După o urmărire ca-n filme, braconierul s-a răsturnat cu maşina şi a fugit înainte ca paznicii să ajungă la locul accidentului, dar şi-a lăsat înăuntru actele şi mai multe ustensile specifice braconierilor.

Întrucât Asociaţia Pro Hunting a sesizat Parchetul Oradea şi Serviciul Arme şi Muniţii al Poliţiei Bihor, de-a lungul anilor următori paznicii, în frunte cu secretarul Asociaţiei, Claudiu Pantea, au fost ameninţaţi de mai multe ori telefonic, pe Facebook şi „în teren”, braconierii lăsând în preajma cantonului unde îşi are sediul aceasta gheare şi capete de animale împuşcate.

În octombrie 2016, Dudaş a fost prins de paznici tot după o urmărire, în capătul dinspre pădurea Nojorid al cartierului Grigorescu, atunci încercând chiar să-i împuşte în timpul unei încăierări.

În urma trimiterii sale în judecată de către Parchetul Oradea, Dudaş a fost condamnat întâi de Judecătoria Oradea, în luna martie a acestui an, iar Curtea de Apel Oradea, prin sentinţa pronunţată miercuri, a decis menţinerea acesteia.

Practic, braconierul a fost condamnat la câte un an de închisoare pentru mai multe infracţiuni de braconaj şi de încălcare a regimului armelor şi muniţiilor, pedeapsa finală, de 1 an şi 6 luni de închisoare în regim de detenţie, fiind rezultanta pedepselor pentru respectivele fapte, plus adăugarea unei treimi, adică 6 luni.

De asemenea, Dudaş va trebui să suporte ca pedeapsă complementară şi interzicerea dreptului de a mai folosi arme de vânătoare şi de a solicita permis de port armă timp de 4 ani. De altfel, permisul de vânătoare i-a fost anulat şi i-au fost confiscate arme marca Baikal şi Anschutz, precum şi muniţie, plus suma de 3.000 euro, reprezentând contravaloarea autoturismului Skoda, cu care încercase să fugă de paznici în ianuarie 2015.

Totodată, el va trebui să achite Asociaţiei de Vânătoare Pro Hunting, care a fost parte civilă în proces, suma de 12.000 euro, contravaloarea daunelor provocate, precum şi 5.400 lei cheltuieli de judecată, plus suma de 4.000 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului.