Unul dintre mistreţii împuşcaţi la vânătoarea de la Balc de omul de afaceri Ion Ţiriac şi de oaspeţii săi a avut trichineloză.

"Au fost efectuate 267 probe, dintre care într-un singur caz s-a depistat trichineloză", a declarat miercuri BIHOREANULUI Aurel Indrie, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor.

Şeful DSVSA, Remus Moţoc, a punctat la rândul său că exemplarele au fost testate pentru trei tipuri de boli. "S-au făcut examene pentru pestă porcină, trichineloză şi ESB (Encefalopatie spongiforma bovină), însă a fost doar o singură probă confirmată, la trichineloză, iar carcasa s-a dus la Protan pentru distrugere", a precizat acesta.

Vânătoarea de la Balc s-a desfăşurat în weekendul trecut pe domeniul de la Balc deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac, unde au fost prezenţi oameni de afaceri din toată lumea. Iniţial surse care au participat la vânătoare au declarat că au fost împuşcaţi "între 150 şi 160" de mistreţi.

Prima zi a vânătorii a fost marcată de proteste din partea organizaţiilor pentru protecţia animalelor. Membri ai fundaţiei Vier Pfoten au protestat în faţa domeniului de vânătoare de la Balc al magnatului Ion Ţiriac, instalând un balon cu aer cald ce conţinea un banner cu mesajul "Nu ucide, joacă tenis" şi aruncând cu mingi de tenis din burete. O altă organizaţie ce militează pentru drepturile animalelor a depus şi o plângere, contestând legalitatea vânătorii, Poliţia Bihor cercetând această sesizare.