Cei doi protagonişti ai scandalului privind fraudarea concursului pentru directorii de şcoli din Bihor au rămas fără funcţii.

După ce ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a demis-o miercuri pe directoarea Casei Corpului Didactic, Mioara Ţigan, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor a decis, în seara aceleiaşi zile, să îl destituie pe directorul Şcolii Gimnaziale Avram Iancu, Sorin Cuc.

IŞJ a decis

"Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar a luat act de comunicatul DNA, primul act oficial pe care l-am avut pe această temă, şi am propus şi votat încetarea numirii pe funcţie a directorului", a declarat şeful IŞJ Bihor, Horea Abrudan, joi, pentru BIHOREANUL.

Astfel, lui Cuc i s-a desfăcut contractul încheiat în urma concursului din toamna anului trecut, despre care procurorii DNA Oradea susţin că a fost fraudat. Concret, procurorii anti-corupţie susţin că foaia de examen a lui Cuc de la proba scrisă a concursului a fost modificată de şefa comisiei de examen, Mioara Ţigan, astfel încât candidatul să ia o notă mai mare decât cea de 5,60 primită iniţial.

Drept urmare, după contestaţii, Cuc a fost notat cu 7, punctajul minim pentru promovarea examenului, ceea ce i-a permis accesul la proba de interviu şi ulterior câştigarea concursului.

Frauda ar fi fost posibilă pentru că Sorin Cuc a folosit un pix cu cerneală "simpatică", adică un tip de pastă care devine invizibilă după un timp. Astfel, Mioara Ţigan, care avea acces la lucrări prin prisma funcţiei ei în organizarea concursului, ar fi putut să rescrie răspunsurile.

Din scandal în scandal

Profesor de istorie, Cuc a fost numit iniţial la conducerea Şcolii Avram Iancu în vara anului 2021, după ce conducerea IŞJ Bihor a fost preluată de liberalul Horea Abrudan.

Titular al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, el a fost "relocat" în şcoala gimnazială pentru a asigura acolo un climat liniştit, dat fiind că precedenta directoare, Gheorghina Bîrlădeanu, a plecat cu scandal de la conducerea şcolii.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, Bîrlădeanu a demisionat în timpul unui control al Inspectoratului Şcolar, care a scos la iveală numeroase nereguli. De asemenea, o înregistrare audio a demonstrat că directoarea le-a cerut profesorilor bani, ca să le cumpere "atenţii" inspectorilor şcolari.

De altfel, Bîrlădeanu este cea care a reclamat la DNA frauda de la concursul de directori, ea fiind contracandidata lui Sorin Cuc la concursul care a avut loc în toamnă. Dacă nota lui Cuc n-ar fi crescut în urma contestaţiilor, Bîrlădeanu ar fi câştigat direcţiunea unităţii de învăţământ, având un punctaj de 7,1.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!