Rafale de vânt foarte violente şi marea agitată afectează duminică sudul Floridei, unde uraganul Irma, unul dintre cele mai puternice formate în Atlantic, ajunge în cursul zilei, după ce a provocat deja 25 de decese şi pagube enorme în Caraibe, scrie news.ro.

În total, 6,3 milioane de locuitori ai statului Florida, adică peste un sfert din populaţie, au primit ordin de evacuare. De asemenea, 540.000 de locuitori din estul Georgiei au primit ordine similare.

Guvernatorul Floridei, Rick Scott, a avertizat, sâmbătă, că Irma este "cea mai catastrofală furtună văzută vreodată în stat". "Trebuie să plecaţi – nu în această seară, nu peste o oră, chiar acum", a subliniat el.

În jurul orei 1 GMT (4 ora României), ochiul uraganului se afla la 170 de kilometri sud-est de key West, punctul cel mai sudic al Statelor Unite. Furtuna era însoţită de rafale de vânt de 205 kilometri pe oră. În orele următoare, Irma s-a intensificat şi a redevenit un uragan de categoria 4, cu rafale de vânt de peste 240 de kilometri pe oră.

Irma avansează lent, cu numai 15 kilometri pe oră, din partea de nord a Cubei, unde micile insule turistice erau în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică rupte de restul lumii.

Pe coasta de nord a ţării şi la Havana, unde două milioane de locuitori au fost plasaţi în stare de alertă din cauza riscului de inundaţii, s-au înregistrat valuri de şapte metri.

O soartă similară aşteaptă acum o mare parte din Florida. Zona se confruntă deja cu "vânt de intensitatea unei furtuni tropicale şi cu o mare periculoasă", a anunţat guvernatorul Rick Scott.

Preşedintele Donald Trump a declarat într-un mesaj înregistrat că Irma este "o furtună cu un potenţial distructiv absolut istoric" şi a îndemnat populaţia să asculte recomandările Guvernului şi forţelor de ordine.

Potrivit meteorologilor americani, Irma va provoca "inundaţii pe mai multe sute de kilometri de coastă, din cauza unei marei cu potenţialul de a provoca victime".

"Vă poate acoperi casa (…). Nu veţi supravieţui creşterii nivelului apei", a insistat Scott.