Printre puţinele dezbateri lansate la nivel local după 1990 cu privire la dezvoltarea urbană în regiune se numără şi cea referitoare la oportunitatea integrării comunei Sînmartin în cadrul municipiului Oradea.

Această idee are ca punct de plecare diferite nevoi şi oportunităţi, precum necesitatea creşterii masei economice şi demografice a acestei zone urbane, extinderea serviciilor publice în zone cu concentrare demografică ridicată, diversificarea profilului economic al municipiului Oradea prin integrarea şi dezvoltarea unor domenii precum turismul şi sănătatea, creşterea atractivităţii teritoriale în vederea amplificării sferei de influenţă la nivel regional şi naţional.

De altfel, această abordare ar putea fi reprodusă pe toate acele coridoare de dezvoltare urbană (în special în zona de câmpie) unde asistăm la aşa-zisul fenomen de "etalare urbană" (Borş, Sîntandrei, Nojorid şi Oşorhei), care a generat sau va genera treptat o concentrare rezidenţială şi economică ce trebuie gestionată din punct de vedere urbanistic şi strategic.

Pe termen lung, această abordare va permite, cu siguranţă, crearea unei veritabile reţele de aşezări compacte (cu densitate ridicată, specializate şi complementare), o orientare mai echilibrată a procesului de urbanizare, o mai bună prioritizare a investiţiilor, precum şi dezvoltarea unei reţele dense de transport public. Totul într-un context de declin demografic, de migraţie accentuată a forţei de muncă, de concurenţă acerbă în atragerea de investiţii cu alte oraşe mai competitive din punct de vedere al infrastructurilor şi forţei de muncă.

Planificarea dezvoltării urbane trebuie să depăşească limitele teritoriale ale municipiului, iar susţinerea unui proces de urbanizare la nivelul Zonei Metropolitane Oradea este elementul central al acestei viziuni, fiind o etapă premergătoare atingerii unei noi faze de dezvoltare.

Ciprian Barna
Director Zona Metropolitană Oradea