Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea a publicat, duminică, un apel către orădeni şi bihoreni, cerându-le să ajute la salvarea vieţii unui tânăr de 34 de ani, cu disecţie de aortă, o afecţiune gravă.

Potrivit reprezentanţilor Centrului, stocul de sânge din grupa A pozitiv este epuizat, iar Serviciul de Ambulanţă Bihor s-a dus la Timişoara pentru a aduce de acolo anumite cantităţi. 

"Urgenţă MAXIMĂ pe grup A pozitiv (tânâr de 34 ani, cu disecţie de aortă). Stocul de A pozitiv este epuizat, SAJ Bihor a răspuns PROMP şi va aduce de la Timişoara completare la tratament! Rugăm donatorii de grup A pozitiv să se prezinte la donarea de sânge, pentru a putea susţine VIAŢA celor aflaţi în stare CRITICĂ!!", se arată pe pagina de Facebook a Centrului de Transfuzie Sanguină.

Disecţia de aortă (cea mai mare şi mai importantă arteră a corpului uman care face legătura între cord şi arterele care irigă diferitele organe) este o patologie potenţial fatală care reprezintă separarea straturilor peretelui aortic datorită ruperii intimei şi pătrunderea sângelui în tunica medie. Disecţia de aortă este o complicaţie care apare frecvent la pacienţii cu hipertensiune arterială severă sau anevrism de aortă.

Centrul de Transfuzie din Oradea, situat pe strada Louis Pasteur, este deschis de luni până vineri între orele 7.30 şi 11.30.