Un raport al Corpului de Control al ministrului Afacerilor Interne a scos la iveală că 74,3% din tezele susţinute între anii 2011 şi 2016 la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" sunt suspecte de plagiat, după ce au fost verificate printr-un soft anume creat pentru identificarea similitudinilor.

Într-un articol publicat joi, Press One, sub semnătura Emiliei Şercan, scrie că 61 de lucrări testate prin program au similitudini cu alte lucrări. Totuşi, Comisia de Etică a Academiei nu a verificat aceste teze de doctorat, pentru a lămuri dacă sunt într-adevăr plagiate.

Prag de alertă

Printre cei 61 de doctori se numără şi Loredana Doseanu, judecătoare la Curtea de Apel Oradea, lector la Universitatea Agora şi totodată soţia avocatului Răzvan Doseanu. Aceasta şi-a susţinut teza de doctorat, intitulată "Protecţia tinerilor şi a femeilor în dreptul muncii naţional şi european", la Academia de Poliţie în 2015, sub coordonarea profesorului Alexandru Ţiclea.

Press One nu precizează în ce procent s-a dovedit lucrarea lui Doseanu similară altora, dar este cert că softul a constatat o depăşire a pragului de alertă.

Acum, Comisia de Etică a Academiei de Poliţie va trebui să analizeze tezele de doctorat suspecte de plagiat, pentru a lămuri suspiciunile.

"Eu am fost plagiată!"

Judecătoarea Loredana Doseanu susţine însă că nu are deloc emoţii, pentru că lucrarea ei de doctorat este originală, ba chiar a fost supusă unei testări similare, printr-un soft, şi în 2015, când a susţinut-o.

"Am cunoştinţă că a fost supusă recent unei verificări şi că au rezultat similitudini, dar de fapt alţii m-au plagiat pe mine. Am verificat fiecare pasaj în parte şi toate au similitudini cu lucrări ulterioare, din 2016 şi 2017. Acest soft nu plasează în timp similitudinile", a declarat Doseanu, joi, pentru BIHOREANUL.

Practic, pasaje din teza sa de doctorat au fost preluate ulterior de studenţi şi masteranzi, în propriile lor lucrări, şi de aceea soft-ul a identificat similitudini, fără însă a evidenţia care este sursa informaţiilor. Or, a declarat Doseanu, acest aspect a încercat să-l lămurească şi prin explicaţiile transmise corpului de control. "Cu certitudine nu există niciun plagiat referitor la teza mea de doctorat", a concluzionat judecătoarea.