Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta un nume nou pentru funcţia de ministrul al Culturii, unde a fost propusă fosta viceprimăriţă a Oradiei, Rozália Biró. Atât propunerea lui Biró, cât şi cea a tânărului Claudiu Manda la Ministerul Bugetului i s-au părut preşedintelui "nepotrivite".

Potrivit lui Băsescu, Rozália Biró are "o problemă complicată de înţelegere a limbii române pentru un membru al guvernului". Şeful statului a amintit insistent de o gafă a fostei viceprimăriţe, care a confudat cerşetorii cu bipezii, în cadrul unei farse a unui post de radio. Biró a spus atunci că "majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localităţi" şi a susţinut că nu are "niciun biped în familie".

"N-aş vrea ca ministrul Culturii să fie urmărit de poveştile cu copii bipezi din familie sau de pe întinsul patriei, care arată o neînţelegere a limbii române. Alături de Externe, ministerul Culturii este unul dintre cele mai sensibile ministere. Are o puternică notă de românism. Este necesar să fie un bun cunoscător al limbii române. Exprim rezerve faţă de acestă nominalizare", a spus Băsescu.

Totuşi, preşedintele a spus că nici nu respinge nominalizarea lui Biró, la fel cum nu o respinge nici pe cea a lui Manda. Asta pentru că, a spus şeful statului, există riscul ca Victor Ponta să vină cu "două nominalizări mai catastrofale".

În replică, premierul a declarat că nu va face alte nominalizări decât dacă Traian Băsescu le va respinge pe acestea, adăugând şi că nu vrea să comenteze declaraţiile "de cârciumă" ale preşedintelui.