Urmaşii delegaţilor bihoreni la Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918 sunt invitaţi să spună poveştile strămoşilor lor. Iniţiativa aparţine Asociaţiei Urmaşii Marii Uniri, un ONG înfiinţat de europarlamentarul PSD Emilian Pavel.

Concret, această asociaţie îşi propune să identifice un număr cât mai mare de urmaşi ai participanţilor la Marea Unire, dar şi să evidenţieze rolul major al judeţului Bihor şi al Oradiei în desfăşurarea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia.

"Declaraţia de Independenţă de la Oradea, semnată de către reprezentanţii Comitetului Naţional Român la 12 octombrie 1918 în casa avocatului Aurel Lazăr, acum muzeu deschis publicului, a făcut posibilă Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia şi a făcut din Oradea, primul oraş al Unirii", se arată într-un comunicat al asociaţiei, citat de Agerpres.

Pe 12 octombrie 2018, când se vor sărbători 100 de ani de la semnarea Declaraţiei de la Oradea, reprezentanţii ONG-ului îşi doresc să lanseze o carte cu mărturiile urmaşilor delegaţilor la Marea Unire.

Urmaşi şi în Ungaria

Proiectul "Urmaşii Marii Uniri" a fost lansat oficial luni seară, la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor. La eveniment au participat consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Veaceslav Şaramet, episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, şi vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang. 

"Consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a mulţumit reprezentanţilor instituţiilor bihorene care sprijină eforturile misiunii diplomatice româneşti pe care o conduce, în beneficiul comunităţii istorice româneşti din Ungaria. Din cadrul comunităţii istorice din Ungaria, au fost prezenţi la Alba-Iulia în 1918, 13 delegaţi, de la Gyula, Micherechi şi din alte localităţi", se arată într-un comunicat transmis marţi de consulat.