România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică. Astfel, la noapte, ora 3 va deveni ora 4, iar ultima duminică din martie va fi cea mai scurtă zi din acest an.

După schimbarea orei, ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3, informează Agerpres. Orarul de vară rămâne valabil până în toamnă. CFR Călători a informat că trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor, conform aceleiași surse.

În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene (UE). Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară, potrivit datelor publicate pe www.astro-urseanu.ro.

Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară a fost intens dezbătută în ultimii ani, Parlamentul European recomandând renunțarea la schimbarea orei, începând cu 2021. Ideea folosirii orei de vară este atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson, entomolog care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi care a venit cu această idee în 1895. Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!