În acest an, România va trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ceasurile vor fi date înapoi, iar ora 04 va deveni ora 03. 

Revenirea de la ora de vară înseamnă practic trecerea la ceea ce se numește „timpul legal român” pentru perioada dintre octombrie și martie.

Hotnews.ro amintește că introducerea sistemului de schimbare a orei, cunoscut și sub numele de Daylight Saving Time (DST), a fost inițial o măsură de economisire a energiei. Concret, ideea ajustării ceasurilor pentru a maximiza utilizarea luminii naturale a apărut în timpul Primului Război Mondial, când țările au căutat metode eficiente de a reduce consumul de combustibil și electricitate.

Germania a fost prima care a adoptat acest sistem în 1916, urmată de alte țări, printre care și România, care a trecut pentru prima oară la ora de vară în 1932.

Site-ul StirileProTV.ro notează că trecerea la ora de iarnă înseamnă dimineți mai luminoase, dar seri mai întunecate. 

Pe de o parte, expunerea la lumina naturală în primele ore ale zilei poate avea un impact pozitiv asupra ritmului circadian al oamenilor, ajutându-i să se trezească mai ușor și să fie mai energici și productivi pe parcursul dimineții. Acest aspect poate fi deosebit de important pentru elevi și angajați, care trebuie să înceapă devreme programul școlar sau cel de lucru, notează aceeași sursă. 

În schimb, una dintre cele mai frecvente și deranjante consecințe ale trecerii la ora de iarnă este perturbarea somnului. Asta deoarece organismul funcționează după un ceas biologic intern, calibrat cu ciclul natural al zilei și al nopții, iar când acest ritm este întrerupt, unele persoane pot avea dificultăți în a adormi sau a se trezi sau senzații de oboseală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!