Peste 5,2 milioane de unguri au mers duminică la vot, la alegerile pentru Adunarea Națională (Parlamentul) de la Budapesta, ceea ce înseamnă o prezență de 67,8%, la ora 18.30, cu jumătate de oră înainte de închiderea urnelor, scrie g4media.ro. În urmă cu patru ani, prezența a fost de 68,13%.

Estimările, pro-Orbán

Potrivit unei estimări anunțate de televiziunea de știri HírTV, apropiată puterii, Fidesz-KNDP va câștiga scrutinul în fața opoziției unite cu 49% din voturi, în timp ce contracandidatul lui Viktor Orbán, Péter Marki-Zay, ar fi fost preferat de 41% din electori.

Astfel, partidul lui Orbán ar urma să aibă 121 de mandate, iar coaliția de opoziție 77. Un mandat va obține şi reprezentantul minorităţii germane, în timp ce restul competitorilor nu vor avea reprezentare parlamentară.

Aceste estimări nu au fost realizate însă pe baza votului de azi, ci în urma unui sondaj făcut vineri și sâmbătă. 

De asemenea, și o estimare Politico desemnează FIDESZ câştigător cu 49% din voturi.

În paralel cu alegerea reprezentanților în Adunarea Națională, maghiarii au fost chemați duminică să se pronunţe și la un referendum pe tema unei legi polemice, axate în principal pe interzicerea „propagandei homosexuale” în rândul minorilor.

Declarațiile candidaților

Ambii candidați la alegerile din Ungaria au votat duminică înainte de orele prânzului.

Péter Márki-Zay a stat la coadă pentru a vota împreună cu soția și copiii săi în orașul natal Hodmezovasarhely, unde este primar. În vârstă de 49 de ani, liderul opoziției maghiare a declarat că speră că votul „va schimba cursul istoriei Ungariei”, scrie europalibera.org.

„Acum ne luptăm pentru democrație, ne luptăm pentru decență”, a declarat Márki-Zay.

Viktor Orbán și soția lui au votat, cu câteva ore mai devreme, în Budapesta. Premierul maghiar a declarat că se așteaptă la o „mare victorie” și a prezentat scrutinul ca pe o alegere între „pace sau război”, acuzându-și din nou adversarii că încearcă să atragă Ungaria în conflictul din Ucraina, acuzație pe care aceștia o neagă.

UPDATE: Rezultate parțiale

Primele rezultate oficiale, după numărarea a 27% din voturi, arată că FIDESZ are un scor de 62%, iar Opoziția Unită 27%. 

Ora 23:30: După centralizarea a 53,19% din voturi de pe listele naționale, Fidesz-KDNP a obținut 56,11% din voturi, alianța de opoziție 32,19%, iar partidul de extremă dreapta Mișcarea Patria Noastră 6,53%, potrivit Hirado, citat de hotnews.ro.

Ora 00:05: După procesarea a 74.52% din voturi, partidul premierului în funcție a obținut 54,45%, iar alianța de opoziție 33,72%.