Una dintre cele mai îndrăgite specii de animale ar putea dispărea pentru totdeauna până în anul 2100. Un studiu publicat recent în revista ştiinţifică "Nature Climate Change" arată că urşii polari riscă să moară de foame după topirea banchizelor, în condiţiile în care emisiile cu gaze de seră vor continua să crească.

Cercetarea a fost menită să analizeze cea mai mare ameninţare asupra urşilor polari din prezent, şi anume dispariţia progresivă a habitatului lor, banchiza, locul în care vânează foci, esenţiale pentru alimentaţie.

Acest carnivor, care trăieşte în regiunile arctice unde temperaturile pot scădea până la minus 40 de grade Celsius în timpul iernii, este capabil să "postească" timp de mai multe luni, în special vara, când banchiza se topeşte.

Însă, absenţa gheţii durează tot mai mult, iar urşii flămânzi, incapabili să găsească în mediul lor alte surse de hrană la fel de bogate în substanţe nutritive, vor deveni tot mai vulnerabili.

Primele afectate vor fi femelele, care au nevoie să stocheze mai multă grăsime, pentru a-şi alăpta puii pe tot parcursul verii.