Grupurile parlamentare reunite ale PSD şi PNL au aprobat, miercuri, cu majoritate de voturi, propunerea lui Victor Ponta ca opoziţia să intre în "protest parlamentar pe perioadă nedeterminată". Abţinerile au fost din partea deputaţilor PSD Victor Socaciu şi Matei Brătianu, potrivit Mediafax.

Şedinţa s-a desfăşurat în prezenţa presei. Victor Ponta a propus ca parlamentarii opoziţiei să intre în "protest parlamentar pe o perioadă nedeterminată". Propunerea lui Ponta a fost însuşită şi de liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că partidul său are acelaşi punct de vedere.

Potrivit relatărilor din şedinţa grupurilor reunite, USL ar urma să asigure o "prezenţă minimă" la comisii şi Birouri Permanente.

Senatorul PNL Teodor Meleşcanu a făcut un amendament la propunerea lansată de Ponta, în care cerea ca liderii de grup ai partidelor de opoziţie să se întâlnească şi să stabilească modul în care se va proceda la diferite activităţi parlamentare, precum şi o minimă prezenţă la lucrările comisiilor şi ale Birourilor Permenente.

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a declarat, miercuri, după şedinţa conducerii acestei camere, că parlamentarii USL vor fi prezenţi la şedinţele de plen, dar nu vor mai participa la dezbateri şi vot.

"Activitatea parlamentară nu constă numai în votul în Parlament sau participarea la comisii sau la Biroul permanent. Activitatea parlamentară constă în foarte multe alte activităţi, începând de la iniţiative legislative, declaraţii politice, întrebări interpelări, moţiuni de cenzură şi alte asemenea activităţi", a ţinut să sublinieze senatorul social-democrat.

Acesta a mai spus că "toată activitatea se va desfăşura în mod obişnuit în Senat". "Programul este cel obişnuit. Vom fi prezenţi la şedinţele de plen, vom face prezenţă, ne vom spune protestul şi nu vom participa la niciun fel de dezbateri şi vot. Vom fi prezenţi în permanenţă în Senat. (...) Vom fi prezenţi la începutul şedinţei, ne vom spune punctul de vedere vizavi de protestul nostru şi vom părăsi sala. În fiecare zi", a adăugat Chelaru.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, miercuri, că retragerea parlamentarilor USL din Parlament reprezintă o "grevă de lux", având în vedere că aceştia îşi iau toate drepturile, dar nu mai vin la serviciu, ea apreciind că acest gest nu va fi înţeles de către oameni.