Riscul de sărăcie existent la nivel național în România va fi amplificat prin modificarea Codului Fiscal care suprataxează munca în regim part-time, acuză USR Bihor. Deputatul Silviu Dehelean a aflat de la ITM Bihor că după intrarea în vigoare a noilor prevederi în județ sunt cu aproape 5.000 mai puține contracte de muncă.

„Prezumție de vinovăție”

„Prăpastia economică spre care ne îndreptăm și pe care coaliția PSD-PNL-UDMR nu o mai poate manipula” este confirmată de faptul că, potrivit ultimelor cifre publicate de Eurostat, România este pe locul 2 în UE la riscul de sărăcie, arată un comunicat al USR Bihor dat publicității joi și care acuză faptul că „creșterea taxelor și impozitelor, în special pe muncă, vor mări și mai mult riscul de sărăcie în condițiile în care costul vieții a crescut, iar ratele bancare s-au dublat în ultimul an”.

USR-iștii acuză că prin adoptarea OUG 16/2022, care modifică prevederile Codului Fiscal taxând munca part-time la același nivel ca aceea în baza contractelor full time, „descurajează munca și arată că guvernanții aplică o prezumție de vinovăție și ne consideră hoți pe toți cei care muncim”.

Conform OUG, firmele care au încheiat contracte de muncă cu timp parțial sunt obligate să achite asigurări sociale pentru titularii acestora la același nivel cu care sunt taxate contractele de muncă cu timp integral, inițiatorul actului normativ, ministrul Muncii, Marius Budăi, argumentând că de fapt firmele ar practica o formă mascată de evaziune fiscală, iar persoanele angajate part-time ar munci, în realitate, cu normă întreagă.

„Lovesc în cei mai vulnerabili”

USR Bihor arată că măsurile de supraimpozitare a joburilor part-time „lovesc în cei mai vulnerabili dintre români”, efectul resimțindu-se imediat prin faptul că „au fost închise la nivel național 44.515 contracte part-time”.

În ce privește consecințele în Bihor, președintele organizației județene a USR, deputatul Silviu Dehelean, a chestionat Inspectoratul Teritorial de Muncă despre evoluția numărului contractelor de muncă, răspunsul primit arătând că dacă la 5 iulie în județ erau 38.920 contracte part-time, până la începutul acestei luni au fost desființate 8.267 astfel de contracte.

Chiar dacă în același timp a crescut numărul contractelor cu normă întreagă, acesta nu „acoperă” desființarea contractelor part-time, astfel că aproape 5.000 de persoane ar fi rămas fără job. „Dacă privim evoluția contractelor de muncă active cu normă întreagă, la 5 iulie erau 154.252, iar la 5 august 157.731. Putem observa o crește de 3.479 noi contracte de muncă cu normă întreagă. Dar întrebarea este ce s-a întâmplat cu restul contractelor de până la 4.788?”, arată comunicatul USR, subliniind că a fost desființat acest număr de contracte part-time.

„Asta este performanța guvernului PSD PNL UDMR! Într-un moment în care prețurile cresc de la o zi la alta, iar la iarnă nu vom ști cât o să plătim pentru căldură, Guvernul lasă circa 5.000 de bihoreni, dacă nu chiar mai mulți, fără o sursă de venit”, concluzionează USR Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!