USR Bihor vrea capul ministrului Sănătăţii, orădeanul Florian Bodog. După ce Press One a dezvăluit că acesta a plagiat două treimi din teza de doctorat dată în Ştiinţe Economice, formaţiunea de opoziţie susţine că Bodog ar trebui să-şi dea demisia sau să fie demis de prim-ministrul Mihai Tudose.

Scheletele lui Mang

"Cine spune că minciuna are picioare scurte, nu greşeşte. Iată că setea de diplome a liderilor PSD bihoreni nu are limite, iar după ce preşedintelui PSD Bihor Ioan Mang i-au fost descoperiţi nişte "schelete în dulap" privind plagierea unor articole ştiinţifice, în perioada în care era Ministrul Educaţiei, iată că vine tare din urmă şi ministrul Florian Bodog", se arată într-un comunicat transmis luni de USR Bihor.

Documentul aminteşte că Bodog nu este la prima problemă de integritate academică, aşa cum BIHOREANUL a aratăt anul trecut, fiindcă şi-a obţinut fără merit titlul de profesor şi de conducător de doctorate.

"Suntem de părere că impostura nu are ce căuta în politica românească, drept pentru care USR Bihor solicită demisia de onoare a ministrului Bodog, iar dacă acesta nu are suficientă onoare pentru a face acest pas, solicităm primului-ministru Mihai Tudose demiterea domnului Bodog", se mai arată în comunicat.

Reamintim că un articol PressOne a arătat, duminică seară, că Bodog a plagiat două treimi din cea de-a două teză de doctorat a sa, "Managementul şi marketingul unităţilor sanitare", susţinută în domeniul Ştiinţelor Economice la Universitatea de Vest din Timişoara. O parte din lucrarea ministrului este copiată dintr-o carte semnată de fosta sa subalternă, Lucia Daina, în prezent director medical al Spitalului Judeţean Oradea.

Pregătesc lege anti-plagiat

Pe de altă parte, la nivel naţional, USR a anunţat că cere Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) să se ocupe cu prioritate de acest caz care pune sub semnul întrebării integritatea unei persoane ce ocupă o funcţie de demnitate în statul român.

"Florian Bodog a desconsiderat condiţiile obligatorii de onestitate intelectuală cerute de comunitatea academică. Cum pot cetăţenii să aibă încredere că îşi va exercita funcţia de ministru cu cinste din moment ce este acuzat de furt intelectual. Furtul de cuvinte este la fel de grav ca orice fel de alt furt", a declarat purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, citat de news.ro.

De asemenea, Uniunea a anunţat că pregăteşte o lege anti-plagiat. "Vom propune colegilor noştri parlamentari un proiect care să transparentizeze cercetarea ştiinţifică din România. Prin transparenţă putem să prevenim extinderea acestei plăgi, care are rădăcini politice, în PSD. Îmi amintesc că primul scandal de plagiat îl avea ca protagonist pe celebrul baron PSD de Gorj, Nicolae Mischie", a mai spus Barna.