Orădean la origine, dar ales pe listele din București, deputatul USR Cristian Seidler (foto) a criticat dur noua lege a pensiilor, spunând că guvernanții PSD și PNL „umblă cu minciuni” când promit creșterea pensiilor cu 40% pentru anul viitor, din care 13,8% ar trebui să se aplice la 1 ianuarie.

„Această lege este o minciună cap-coadă, în scop electoral, pe niște bani care nu există”, a declarat Seidler, vineri, într-o conferință de presă ținută la sediul USR Bihor. 

Folosindu-se de informațiile pe care ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, i le-a furnizat după dezbaterile din Camerei Deputaților, Seidler a calculat că pensiile majorate vor însemna, anul viitor, o cheltuială suplimentară de 30 de miliarde de lei, cu mult peste impactul de 10 miliarde de lei calculat de Ministerul Finanțelor.

În plus, a spus deputatul, și pentru asigurarea celor 10 miliarde de lei, Ministerul Finanțelor a arătat că sunt necesare măsuri suplimentare de creștere a taxării mediului de afaceri și a populației, Seidler furnizând jurnaliștilor orădeni și această adresă a ministerului condus de Marcel Boloș. Astfel, a spus el, este clar că, mai „scumpe” decât s-a estimat, pensiile nu vor putea fi plătite.

„Problema este că acești bani nu există. În afară de faptul că s-au înțeles ei, la o ciorbă, în coaliție, nimeni nu a spus de unde vor face rost de bani”, a reclamat Seidler.

Un argument în plus pentru acuzația că pensiile nu vor fi majorate a fost că, după doi ani, Casa Națională de Pensii nu a finalizat digitalizarea dosarelor, ceea ce va face imposibilă recalcularea până în septembrie, cum prevede legea.

Documentele furnizate de USR:

Scandalul vaccinurilor

Pe de altă parte, în aceeași conferință de presă, Cristian Seidler și colegul său ales în Bihor, Silviu Dehelean, au reiterat poziția USR vizavi de cererea procurorilor DNA de a-i ancheta pe foștii miniștri Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, alături de fostul premier Florin Cîțu, pentru achizițiile de vaccinuri din pandemie.

„Decizia nu a aparținut miniștrilor noștri, ci primului ministru, erau tot felul de comisii și comitete în care domnul prim-ministru voia să fie implicat personal și să ducă această campanie pe persoană fizică. Mai mult, Vlad Voiculescu a înaintat un memorandum în Guvern exact ca să existe o decizie pe acest subiect”, a declarat Dehelean. În martie 2021, Voiculescu a cerut ca deciziile luate de achiziția vaccinurilor să nu mai treacă peste ministerul pe care îl conducea.

De asemenea, Seidler a precizat că USR a cerut de mai multe ori desecretizarea stenogramelor din ședințele de Guvern în care s-a vorbit despre achiziția de vaccinuri.

Concluzia? USR își susține oamenii - chiar dacă Ioana Mihăilă între timp nu mai face parte din acest partid - și așteaptă ca procurorii anticorupție să lămurească scandalul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!