Într-un comunicat dur, dat publicităţii joi de secretariatul general al filialei judeţene Bihor, intitulat "Beţia puterii şi simularea democraţiei", USR-iştii îl acuză pe primarul Oradiei, Ilie Bolojan, că nu ţine cont de orădenii care fac propuneri în cadrul dezbaterilor publice organizate de Primărie, astfel că acestea sunt doar "bifate" formal.

"Somnul raţiunii naşte monştri"

Invocând chiar această sintagmă, USR-iştii spun că la alegerile din 2016 Bolojan a primit "un cadou nesperat din partea orădenilor", şi anume "majoritatea absolută" în Consiliul Local, după care alesul cetăţenilor a arătat că "nu este interesat" de părerile acestora.

USR-iştii amintesc, drept dovadă, dezbaterea publică a proiectului fiscalităţii locale pe 2018, când proiectul dezbătut conţinea creşteri de taxe şi impozite de 20% faţă de cel postat iniţial pe site (înaintea "Revoluţiei Fiscale" care a redus bugetele locale), ceea ce a făcut ca participaţii să fie "luaţi prin surprindere".

Tot ca argument, USR-iştii spun că i-au cerut lui Bolojan detaşarea în zona centrală a oraşului a unui echipaj al Poliţiei, "pentru a asigura ordinea în zona considerată epicentrul turismului local", însă edilul ar fi afirmat că aceasta nu era de competenţa Poliţiei Locale, ci a Poliţiei naţionale şi a Jandarmeriei, notându-şi-o totuşi şi promiţând un răspuns, fără să-l mai dea, iar ulterior "răspunsul a venit din partea altora, sub forma unor altercaţii, două la număr, în pasajul Vulturul Negru".

"Încăpăţânarea" lui Bolojan, lege

De asemenea, USR-iştii spun că s-au "izbit de realitatea crudă a nepăsării conducerii oraşului" şi la dezbaterea proiectului bugetului pe acest an, când au constatat "nu doar tăierea fondurilor pentru ONG-uri şi cultură", ci şi alocarea unor fonduri "pe care nu le înţelegem", ca de pildă finanţatrea învăţământului privat şi confesional în creştere cu 8% faţă de anul precedent. "Indiferent de argumentele aduse de reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, constatăm că hotărârea şi încăpăţânarea domnului Bolojan au rămas lege, urmând ca bugetul să fie adoptat fără vreo schimbare în privinţa acestor finanţări", spun USR-iştii.

În fine, aceştia spun că au avut şi o "propunere de bun-simţ", şi anume ca la Spitalul Judeţean, unde a fost modernizat blocul operator al Secţiei de Urologie, dar aceasta încă nu s-a putut muta cu tot cu paturi de la Municipal, să fie înfiinţată "o secţie cu paturi, chiar şi temporar".

De menţionat, însă, că mutarea secţiei de Urologie de la Municipal la Judeţean a fost iniţiată de anul trecut, dar întrucât conform legii era obligatoriu avizul Ministerului Sănătăţii, dat în ianuarie, operaţiunea se face acum, prin mutarea unei părţi a secţiei de Interne II de la Judeţean la Municipal, aşa încât după igienizare în spaţiul astfel eliberat să funcţioneze secţia de Urologie, aşa cum prevedea de la bun început proiectul Spitalului şi al Primăriei.

Cu ochii pe "derapaje"

Concluzia USR-iştilor este că "opiniile şi ideile înaintate cu ocazia dezbaterilor publice nu sunt luate în considerare în Primăria Oradea", astfel că, în realitate,  "aceste dezbateri nu sunt făcute decât pentru a bifa o obligaţie procedurală şi nimic mai mult. Ne întrebăm dacă dezbaterile publice mai au vreun rost în acest caz".

De altfel, USR-iştii mai spun că "oricare ar fi răspunsul primit din partea Primăriei Oradea, îl considerăm ca tardiv", motiv pentru care "promitem ca de acum să urmărim cu mai multă atenţie nu doar bugetul, ci şi execuţia bugetară, şi să sancţionăm public derapajele administraţiei Bolojan".