O dezbatere organizată joi seară de USR Bihor pe tema defrişărilor şi a modificării OUG 51 din 2016, prin care s-au stabilit amenzi mari pentru tăierile ilegale de arbori, n-a adunat prea mulţi curioşi. În cafeneaua Kosher s-a strâns doar 25 de oameni, majoritatea membri USR Bihor şi doar vreo doi-trei ecologişti neafiliaţi politic.

Deşi organizatorii au invitat reprezentanţi din mai multe instituţii publice, la dezbatere a venit doar inginerul Ion Maioru, responsabil cu paza pădurilor în cadrul Direcţiei Silvice Bihor. De îndată ce USR-istul Mihai Şvab a început să explice de ce organizaţia a convocat întâlnirea, şi anume pentru că se opune modificării OUG 51, aşa cum vrea acum Guvernul PSD-ALDE, întrucât această ordonanţă este drastică cu cei care defrişează pădurile, Maioru a intervenit în discuţie şi a spus că termenii trebuie bine definiţi.

Astfel, inginerul le-a explicat celor prezenţi că defrişare înseamnă tăierea tuturor copacilor de pe un teren, dar şi schimbarea destinaţiei terenului, acţiune care poate fi perfect legală, în timp ce tăierea tuturor copacilor fără schimbarea destinaţiei terenului este o tăiere rasă, care şi ea poate fi legală, nu neapărat ilegală.

"În Bihor nu am înregistrat tăieri rase ilegale sau defrişări ilegale", a spus Maioru, surprinzându-i pe cei prezenţi. Întrebat din sală ce a fost la Dobreşti, acolo unde în 2013 s-a depistat un jaf uriaş de lemne şi inclusiv cioate îngropate în pământ, iar mai mulţi pădurari sunt şi acum cercetaţi, inginerul a spus că acolo au fost simple tăieri de arbori, nu tăieri rase sau defrişări.

De-a lungul celor mai bine de două ore de discuţii, Maioru le-a explicat curioşilor şi ce înseamnă un amenajament silvic, cum se pot face tăierile de copaci, dar şi ce presupune munca unui pădurar.

Tot de la inginer, USR-iştii au aflat că în 2016 în Bihor Direcţia Silvică a identificat doar 1.268 metri cubi de copaci tăiaţi ilegal. Întrucât această cantitate este foarte mică, cei prezenţi l-au întrebat pe Maioru cum îşi explică imaginile din satelit prezentate pe Google Maps, care arată că în Parcul Natural Apuseni în ultimii 30 de ani pădurea a dispărut vizibil.

Inginerul nu i-a putut lămuri însă, spunându-le că nu poate opina pe imagini din satelit, care ar putea arăta inclusiv păduri care nu sunt în administrarea Direcţiei Silvice, ci a unor ocoale silvice private.

În schimb, inginerul le-a mai explicat celor prezenţi de ce silvicii din toată ţara susţin modificarea OUG 51: actul prevede amenzi usturătoare pentru silvici la abateri care pot fi greu de evitat, cum ar fi, de pildă, neaplicarea corespunzătoare a marcajului pe copacii doborâţi. În contextul în care marcarea se face manual, iar lemnul rămâne în natură, supus intemperiilor, Maioru a spus că amendarea pădurarilor ar putea fi un act zilnic.

La finalul întâlnirii, şi Maioru şi USR-iştii au tras aceeaşi concluzie: discuţia a fost folositoare, întrucât cu toţii au putut afla cum se văd pădurile din cealaltă parte a copacilor...