Uniunea Salvaţi România (USR) Oradea a lansat Pactul Verde, un document care conţine o serie de măsuri concrete pentru a transforma Oradea într-un oraş mai verde, mai sănătos şi protejat de fenomenele meteo extreme, precum caniculă şi furtuni devastatoare, de care orădenii au avut parte în ultimii ani.

Pactul Verde pentru Oradea se bazează pe trei piloni principali:

1. Echilibru între dezvoltare şi natură: USR Oradea se angajează să protejeze spaţiile verzi existente şi să creeze noi zone verzi în oraş. De asemenea, vom promova o dezvoltare urbană durabilă, care să ia în considerare impactul asupra mediului.

2. Extinderea şi protejarea spaţiilor verzi: USR Oradea va creşte semnificativ suprafaţa de spaţiu verde din Oradea prin plantarea de copaci şi arbuşti, amenajarea de parcuri şi grădini, şi crearea de noi zone verzi.

3. Promovarea unui stil de viaţă verde: USR Oradea va încuraja orădenii să adopte un stil de viaţă mai verde prin campanii de informare şi educare, prin facilitarea accesului la transportul în comun, cu bicicleta sau pe jos, şi prin stimularea utilizării energiei din surse regenerabile.

"Invităm toţi orădenii să semneze Pactul Verde pentru Oradea şi să se implice în transformarea oraşului nostru într-un loc mai verde şi mai sănătos.

Venim în faţa orădenilor şi le propunem o serie de pacte pe care ne angajăm să le susţinem şi să le promovăm din cadrul consiliului local. Obiectivul filialei USR Oradea este de a intra în Consiliul Local Oradea şi acolo de a reprezenta orădenii mai ales în domeniile unde administraţia locală a acordat mai puţină atenţie.

USR nu contestă funcţionalitatea unor pasaje sau spaţii publice proaspăt inaugurate sau reabilitate. Vrem doar ca Primăria Oradea să-şi respecte proiectele, să protejeze spaţiile verzi şi să le extindă. Toate acestea pentru sănătatea locuitorilor, fizică şi emoţională, şi prevenirea riscurilor de fenomene meteo extreme.

La finalul anului trecut am dus o campanie de informare şi am reuşit să salvăm de la distrugere micro pădurea din Cartierul Nufărul 1 pentru că locuitorii din cartier s-au mobilizat. În final, acolo, Primăria a înţeles nevoile cetăţenilor şi a modificat  proiectul.

De multe ori Primăria a făcut publice randări cu parcuri reabilitate, care arată frumos pe hârtie. Doar că, până acum, proiectele nu prea au fost respectate, iar spaţiile verzi prevăzute în proiecte nu sunt conforme cu realitatea", a declarat Daniel Palaghianu, candidatul USR pentru Primăria Oradea.

Mihai Şvab a demonstrat că primăria iese pe minus la spaţiile verzi. "În 2022  au fost plantaţi 800 de arbori, tăiaţi 1093 şi la alţi 2800 de arbori au avut loc intervenţii în coronament. În 2023 au fost plantaţi 790 de arbori, tăiaţi 1363 şi la alţii 3345 de arbori au avut loc intervenţii în coronament", a declarat Mihai Şvab candidat USR Bihor pentru Parlamentul European.

Semnează pactul verde pentru Oradea: https://petition.qomon.org/vrem-oradea-verde-ca-odinioara/

(advertorial USR)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!