USR Bihor a ocupat şi „terenul” de fotbal. La o zi după ce patronul echipei Luceafărul Oradea, care activează în Liga a II-a, a decis ca aceasta să activeze la Dorbeta Turnu Severin, Departamentul de Comunicare al filialei judeţene a partidului dă de veste că aceasta are un „plan de salvare / revigorare a fotbalului din Bihor în trei paşi la îndemâna autorităţilor judeţene şi locale”, despre care susţine că nu are „un impact bugetar prohibitiv”, deci pe bani publici.

În viziunea USR Bihor, aceste autorităţi trebuie să înfiinţeze o academie de fotbal la Oradea, „care să pregătească aproximativ 250 de tineri fotbaliști locali, din grupe de vârsta diferite și să livreze fotbaliști mai ales echipei locale”, fără a o preciza, dar arătând că ea „se va baza pe centre de copii și juniori din opt centre județene: Aleșd, Beiuș, Marghita, Salonta, Ștei, Valea lui Mihai, Vașcău, Săcueni”.

Un al doilea pas pe care USR Bihor îl cere autorităţilor judeţene şi locale este „recuperarea numelui, siglei și a palmaresului FC Bihor, susținerea financiară a echipei începând din liga a V-a până în liga a II-a, într-un orizont de timp de aproximativ 7 ani, și promovarea tinerilor fotbaliști bihoreni pe care îi va produce academia de fotbal din Oradea”.

Cei de la USR adaugă că „ulterior partea privată a societății”, pe care nu o defineşte însă, „poate prelua povara financiară suplimentară pentru Liga I-a, fie prin antreprenori privați, fie prin fenomenul socios”, ceea ce ar însemna ca finanţarea viitoarei echipe să fie asigurată, pe româneşte, de propriii fani, iar asta în condiţiile în care, după cum se ştie, FC Bihor avea în ultimul sezon o medie de doar 300, maximum 500 de spectatori în tribune.

În sfârşit, al treilea pas pe care, la indicaţiile USR Bihor, autorităţile judeţene şi locale trebuie să îl facă pentru „salvarea / revigorarea fotbalului” este „demararea de urgență a procedurii pentru construirea unei noi arene moderne de fotbal de către Compania Națională de Investiții”, asta în condiţiile în care nici măcar vechiul stadion FC Bihor nu avea suficienţi plătitori, pe de o parte, iar CNI abia asigură o parte din finanţarea necesară construirii unei Săli Polivalente la Oradea, oraş în care publicul preferă mai degrabă să participe la partidele de baschet ale echipei masculine a CSM Oradea.

În ciuda unor asemenea impedimente, Departamentul de Comunicare al USR Bihor îl citează pe Alin Puşcău, membru în Biroul Judeţean al partidului, psiholog al echipei Luceafărul, pentru a susţine că „pe lângă faptul că fotbalul este un fenomen social important, măsurile propuse pot ajuta, pe termen mediu și lung, la crearea și consolidarea brandului orașului, creșterea notorietății pentru oraș, dar și a numărului de copii și juniori legitimați, de la 1.300 la 3.000 (n.r. – fără a argumenta aceste cifre), scăderea sedentarismului și obezității infantile (n.r. – confundând sportul de masă cu cel de performanţă), construirea spiritului de echipă și a empatiei în rândul tinerilor, îmbunătățirea stării de sănătate a populației, creșterea sectorului privat din domeniul sportului,  generarea unei infrastructuri pentru sport dar și pentru alte evenimente culturale și de divertisment”.

"În perioada următoare USR Bihor va organiza o dezbatere publică deschisă la care vor fi invitați câți mai mulți dintre cei implicați în fenomen, dezbatere privind sportul bihorean, în general, și fotbalul bihorean, în special”, mai arată comunicatul.