Pe motiv că siguranţa în centrul Oradiei este „sub semnul întrebării”, întrucât mulţi dintre cei care petrec în cluburile din pasajul Vulturul Negru îşi încoardă muşchii, USR Bihor cere Primăriei să introducă patrule permanente de poliţie locală în Piaţa Unirii.

Printr-un comunicat de presă transmis luni, USR Bihor precizează că, în luna noiembrie, cu ocazia unei dezbateri publice, reprezentanţi ai partidului au făcut o solicitare în acest sens către primarul Ilie Bolojan, arătând că un oraş cu „minime pretenţii turistice, aşa cum doreşte a fi Oradea”, trebuie să aibă şi patrule permanente de poliţie locală în zona centrală a orașului, devenită și zonă centrală a distracției.

„Răspunsul a fost, în linii mari, că nu e treaba Primăriei și să adresăm această solicitare către IJP, deși din art. 1. al Legii Poliției Locale (L155/2010) știm următoarele: „Poliția locală se înființează în scopul exercitării atribuțiilor privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor în următoarele domenii: a) ordinea și liniștea publică, precum și paza bunurilor”, se arată în comunicatul USR Bihor.

USR-iştii amintesc şi că zona centrală a oraşului nu duce lipsă de scandaluri, o dovadă fiind şi bătaia din pasajul Vulturul Negru din dimineaţa de 29 decembrie, în urma căreia o tânără de 25 de ani s-a ales cu ochiul învineţit şi cu faţa tumefiată după ce a fost lovită de un bărbat.

„În zona considerată centrul distracției sunt necesare patrule permanente de poliție locală, pentru a descuraja orice fel de violențe sau acte de vandalism, ca să nu mai vorbim că s-ar combate și cerșetoria care înflorește în această zonă, toate acestea putând afecta și imaginea turistică a orașului. Din nou – pentru a câta oară? – suntem în situația în care deși puteam preveni, suntem nevoiți să tratăm”, se mai arată în comunicat.

Sub semnătura preşedintelui USR Bihor, Cristian Rusu, formaţiunea a transmis şi o scrisoare deschisă primarului Ilie Bolojan şi directorului Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi, în care îşi prezintă solicitarea.