Descoperirea efectelor psihedelice ale LSD din anul 1947 în SUA a culminat cu un abuz de tip epidemic în cursul anilor '60. Impunerea unor limitări legale în privinţa fabricării şi distribuţiei acestuia precum şi pericolul pentru sănătate au dus la o scădere semnificativă a abuzului. LSD este un drog puternic, efectele apărând la doze mici (20 micrograme) după câteva minute de la administrarea orală (tahicardie, hipertensiune arterială, tremor, dilataţia pupilelor şi creşterea temperaturii).

După circa 30 de minute de la administrare apar modificări de dispoziţie, stări conflictuale bizare, chiar şi iluzii optice. Acţiunea poate persista timp de 12-18 ore. Toleranţa se dezvoltă rapid atunci când drogul este folosit în mod abuziv. Nu s-au semnalat cazuri de deces prin efectele directe ale LSD. Reacţiile adverse ale consumului cronic de LSD includ riscul mărit de psihoze şi tulburări de memorie. Phenciclidina (PCP) este o substanţă de uz veterinar, folosită în scopul imobilizării pe perioade scurte a animalelor mari.

Se utilizează pe cale orală, fumat sau intravenos. Este cunoscută sub numele de "angel dust" şi se prezintă ca o pudră albă, granulată, care conţine între 50 şi 100% drog. Dozele mici (5 miligrame) produc agitaţie, excitaţie, analgezie şi tulburări de vorbire. Supradoza determină modificări psihice majore ce pot duce la sinucidere, hipertensiune arterială, chiar comă, fapt ce impune asistenţă medicală în serviciile de terapie intensivă.

Abuzul multiplu de droguri este o realitate. Deşi consumatorii de droguri afirmă că au o preferinţă pentru un anumit drog, folosirea diverselor combinaţii este des întâlnită. Consumul concurent de droguri este foarte periculos datorită cumulării efectelor, riscul toxic devenind astfel mai mare. Există frecvente asocieri ale abuzului de opioide sau de alcool cu fumatul de tutun, dar nu s-au semnalat asocieri ale abuzului de alcool cu consumul de marijuana.

Atenţie! Consumul combinat de cocaină, heroină şi alcool măreşte riscul efectelor toxice cu mult mai mult decât consumul unui singur drog. Tratamentul adecvat al abuzului de droguri multiple, ca şi al altor forme de abuz, presupune servicii medicale speciale, în care primul pas este dezintoxicarea.

Reţineţi! Se acceptă azi ideea că abuzul şi consumul multiplu de droguri sunt consecinţe ale facilităţii procurării şi ale costului acestora. Combaterea traficului de droguri şi educaţia sanitară a copiilor şi tinerilor, alături de măsuri de ordin politic, social şi administrativ, pot determina scăderea consumului şi reducerea dependenţilor.