Nu e bucurie mai mare pentru un părinte decât să vadă cum copilul său are rezultate la învăţătură pe măsura strădaniilor şi că acestea îi sunt recunoscute. Aşa au simţit, în ajun de Moş Nicolae, şi orădenii ai căror copii au fost premiaţi taman de edilii oraşului, pentru performanţele şcolare.

Pe cât de lăudabilă a fost iniţiativa Primăriei, însă, pe atât de jenant a fost materializată. BIHOREANUL a aflat că lista premianţilor a fost târguită de reprezentanţii municipalităţii şi de cei ai Inspectoratului Şcolar aproape ca la piaţă, iar din lipsă de bani, edilii au cerut ca numărul elevilor premiaţi să fie fix de 29. Asta, deşi Oradea a avut peste 50 de tineri cu performanţe. Iar pentru ca nedreptatea să fie completă, au fost recompensaţi inclusiv elevi care nu au meritat!

Moment festiv

La şedinţa Consiliului Local din 5 decembrie 2013, 29 de elevi orădeni şi 15 studenţi ai Universităţii din Oradea au fost invitaţi speciali. Primăria a selectat tinerii cu rezultate deosebite la învăţătură, pentru a-i premia şi a le stimula excelenţa şi pe viitor. În cadrul şedinţei, viceprimarii Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan au înmânat fiecăruia câte o diplomă de merit, plus câte 600 de lei. Iniţiativa a fost aplaudată de toţi consilierii, fiind apreciată şi de jurnalişti şi de orădenii de rând, bucuroşi că municipalitatea pune preţ pe valoare.

03_Vasile_Ieran_bihoreanul.jpgCitind relatările din presă, o zi după reuniunea Consiliului Local, orădeanul Vasile Ieran (foto) a rămas, în schimb, perplex. Nu de alta, dar fiica sa, Carla Antonia Ramona, câştigase anul trecut locul III la Olimpiada Naţională de Franceză, şi nu fusese invitată la festivitate.

Absentă, dar premiantă!

Omul a fost curios să vadă cine sunt elevii premiaţi şi cu cât au fost mai buni decât fata lui. Cum lista Primăriei nu cuprindea decât numele elevilor şi şcoala de la care provin, şi-a adâncit cercetările şi a aflat, de pe site-ul Ministerului Educaţiei, ce performanţă avusese fiecare anul trecut. În cazul unora rezultatele erau de necontestat: premii şi menţiuni la diferite olimpiade naţionale. La alţii, însă, n-a găsit nimic!

"Cu stupoare am constatat că a fost premiată o elevă de clasa a X-a de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Borbely Andrea, care la Olimpiada Naţională de Latină a fost absentă şi din acest motiv se regăseşte pe ultimul loc în clasamentul Ministerului Educaţiei", explică Vasile Ieran. Altă bizarerie: un alt elev, tot de la Gojdu, a fost premiat de municipalitate pentru că la Olimpiada Naţională de Informatică s-a clasat pe locul... 22!

În acelaşi timp, olimpici adevăraţi nu s-au regăsit pe lista "excelenţilor". "Am identificat 12 elevi cu performanţe deosebite la olimpiade care nu au primit premii de la Primărie, deci nu le-a fost recunoscut meritul", spune orădeanul. Printre aceştia, Tontea Natanael Pavel, care luase locul I la Olimpiada de Limba Germană, sau doi elevi clasaţi pe locurile III la Franceză (Marge Constantin) şi Religie-Alianţa Evanghelică (Corb Gherghina Andreea). Restul premianţilor nerăsplătiţi, până la 12, câştigaseră menţiuni la olimpiadele naţionale ale altor discipline.

Căruţa înaintea calului

Cu "temele" făcute, Ieran a înaintat Primăriei un memoriu prin care a cerut ca toţi elevii care au luat premii I, II, III sau menţiuni la olimpiadele naţionale să-şi primească recompensele cuvenite. Ieran s-a dus inclusiv în audienţă la viceprimarul Ovidiu Mureşan, care a pasat vina Inspectoratului Şcolar, deoarece acesta a întocmit lista premianţilor. "Eu consider totuşi că Primăria este de vină, pentru că Primăria a organizat acţiunea şi a acordat premiile, deci avea obligaţia să se asigure să fie premiaţi toţi elevii cu rezultate deosebite, fără discriminare", zice bărbatul.

03_daniel_negrean_bihoreanul.jpgŞeful IŞJ Bihor, Daniel Negrean (foto), recunoaşte că unii elevi se pot considera nedreptăţiţi, dar susţine şi el că vina nu-i aparţine. "Când Primăria ne-a cerut lista elevilor cu performanţe remarcabile, noi am remis o listă cu 54 de elevi care au obţinut rezultate bune la olimpiade şi concursuri. Apoi, domnul Eduard Florea (n.r. - directorul economic al Primăriei) ne-a cerut să reducem lista, deoarece Primăria nu are bani decât pentru 29 de elevi", spune Negrean.

Înainte de a şti câţi olimpici merită să fie recompensaţi, Primăria a stabilit un buget ce permitea recompensarea fiecăruia cu câte 600 de lei. Când a văzut că banii nu-i ajung, Florea a cerut direct reducerea listei, deşi - ca să salveze penibilul situaţiei - ar fi putut opta pentru diminuarea sumei care să fie acordată fiecăruia din cei 54 de elevi. "În aceste condiţii am lăsat la latitudinea inspectorilor de specialitate să aleagă, la fiecare disciplină, elevii care vor fi premiaţi", adaugă Negrean.

Chetă la inspectori

03_florin_nicoara_bihoreanul.jpgAşa a rezultat lista finală, cu 29 de poziţii, făcută de inspectori, dar în absenţa unor criterii obiective şi precis stabilite. "Nu există un regulament de premiere şi nu ni s-a spus cum să alegem elevii. Disciplinele nu pot fi comparate, numărul de participanţi la fiecare olimpiadă este diferit. Ca urmare, am făcut alegerea în aşa fel încât să avem premianţi la fiecare disciplină", spune inspectorul de matematică Florin Nicoară (foto), cel care s-a ocupat de centralizarea listei. Altfel spus, au ales după cum a crezut fiecare că e mai bine. "Am spus Primăriei că nu e corectă procedura şi că fondul de premiere ar trebui împărţit tuturor elevilor", se scuză Negrean.

Chiar dacă nu-şi condamnă colegii pentru cum au selectat elevii premiaţi, Negrean recunoaşte că lista transmisă Primăriei conţine, în plus, şi o eroare gravă: tânăra de la Gojdu care nici nu s-a prezentat la Olimpiada Naţională de Latină. "Acolo a fost într-adevăr o greşeală, eleva nu trebuia să fie pe listă. Dar n-o să mergem să-i cerem banii înapoi, aşa că am pus bani noi, inspectorii, ca să returnăm Primăriei suma dată ei", zice inspectorul-şef.

Vinerea trecută, banii recuperaţi prin acest "sistem românesc" de municipalitate au ajuns la Carla Ieran, împreună cu diploma de merit aferentă. Cu toate acestea, Primăria a tipărit diploma tot cu data de 5 decembrie 2013, ca şi cum tânăra ar fi fost răsplătită laolaltă cu ceilalţi, nu "sărită" de la premierea de care a beneficiat doar după demersurile tatălui ei.

"Asta e!"

03_eduard_florea_bihoreanul.jpgÎntrebaţi de BIHOREANUL de ce au optat pentru o clasificare discriminatorie, al cărei singur "criteriu" a fost "economia" la buget, reprezentanţii municipalităţii dau neputincioşi din umeri. "Aceasta a fost varianta aleasă de Primărie. Poate pe viitor o vom regândi", spune directorul economic Eduard Florea (foto). Şi vicele Mureşan găseşte scuze: "N-am vrut să le dăm tinerilor sume nesemnificative, de aceea am ţinut să dăm fiecărui premiant câte 600 de lei. Cum a făcut Inspectoratul lista, e responsabilitatea lor. Noi n-am zis că premiem toţi olimpicii, ci că premiem excelenţa". După ce criterii ar fi trebuit să selecteze IŞJ "excelenţa" Mureşan nu mai spune însă, ca şi cum ar fi normal ca recompensele să fie date "pe sărite".

Viceprimarul nu acceptă reproşul că intenţia Primăriei a fost prost materializată şi că ea putea fi pusă în practică bine încă din start, dacă, de pildă, se stabilea că fondul de premiere urma să fie împărţit în mod egal tuturor olimpicilor naţionali ori dacă erau premiaţi numai elevii care au obţinut cele mai înalte clasări. "Aşa ajungem la acuze de ce n-a dat Primăria mai mulţi bani. Altădată nici n-o s-o mai facem, asta e!", a încheiat Mureşan, supărat ca... viceprimarul pe oraş. De parcă n-ar fi mai simplu ca Primăria să facă o premiere corectă, cu reguli clare şi cu responsabilitate. În fond, o face din banii noştri, pentru noi...


AN DE AN
De la excursii la plicul cu bani

Premierea elevilor olimpici are loc în Oradea anual începând din 2009, la iniţiativa primarului Ilie Bolojan. Până anul trecut, pe lângă diplome şi aplauze, elevii au fost recompensaţi cu excursii în ţară ori chiar şi la Viena. În 2013, însă, municipalitatea a decis să le ofere tinerilor bani, adăugând pe lista excelenţilor şi 15 şefi de promoţii din cadrul Universităţii din Oradea, câte unul de la fiecare facultate. Cu toate acestea, după cum susţine inspectorul-şef Daniel Negrean, în fiecare an Inspectoratul Şcolar a trebuit să lase pe dinafară elevi olimpici, din pricina limitărilor bugetare impuse de Primărie pentru fondul de premiere.