Dacă veţi auzi o bubuitură mare pe 28 decembrie, să nu vă speriaţi şi nici să nu credeţi că Revelionul a început mai repede la Oradea.

Proprietarii CET-ului II au programat pentru acea dată demolarea prin implozie a coşului de fum de la vechea centrală din capătul cartierului Nufărul.

"SC Aloref SRL, în calitate de proprietar şi beneficiar, şi SC OGS Consulting Exploziv SRL, în calitate de executant, au anunţat că demolarea coşului de fum având înălţimea de 160 m se va face cu cădere pe o direcţie dată, respectându-se prevederile legale în vigoare, cu suportul organelor abilitate (IPJ Bihor - Serviciul Explozivi; Poliţia Locală Oradea; Poliţia Rutieră)", a anunţat Primăria Oradea, miercuri, printr-un comunicat de presă.

Astfel, procedura este programată pe 28 decembrie între orele 15.30 şi 16, ocazie cu care şi circulaţia pe şoseaua de centură din vecinătate va fi oprită pentru o perioadă de 5 minute, între cele două corpuri de clădiri ce delimitează CET 2 Oradea.

Coşul de fum va fi demolat prin implozie, astfel că momentul se anunţă a fi spectaculos.

CET II a fost cumpărat la licitaţie în 2015 de societăţile Aloref Alba Iulia şi Ascom Internaţional Bucureşti, în urma lichidării SC Termoelectrica SA Bucureşti. În ianuarie 2016, între noii proprietari şi Primăria Municipiului Oradea a fost încheiat un protocol care prevede demolarea/demontarea/dezafectarea construcţiilor şi instalaţiilor aferente activului CET II, valorificarea terenului disponibil, precum şi închiderea ecologică a haldei de cenuşă şi zgură. Protocolul prevede şi colaborarea noilor proprietari cu Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea pentru înfiinţarea unui parc industrial, în scopul valorificării terenurilor şi infrastructurii disponibile prin atragerea de investitori.

Citeşte pe această temă şi articolul: "CET la pământ! Fosta termocentrală din Nufărul e dezmembrată pe bucăţi, iar coşul de fum va fi demolat prin implozie"