Primăria Oradea va organiza în noaptea de Revelion un foc de artificii în centrul oraşului, după ce guvernanţii au permis petrecerile în aer liber în acea noapte. Va fi, însă, doar un spectacol de artificii de câteva minute, nu şi vreun concert, cum se obişnuia înainte de pandemie.

Accesul în Piaţa Unirii, de unde artificiile se vor vedea cel mai bine, va fi liber, fără a fi nevoie de prezentarea certificatului verde de vaccinare sau test negativ.

Focul de artificii din centrul Oradiei va fi filmat şi transmis live atât pe un ecran în Piaţa Unirii, cât şi pe Facebook. Spectacolul de lumini pe cerul oraşului va dura circa 8 minute. Pentru organizarea lui, Consiliul Local Oradea a aprobat, marţi, alocarea sumei de 96.720 de lei.

"După o pauză de un an reluăm tradiția organizării focului de artificii în centrul orașului. Deși participarea este permisă tuturor, purtarea măștii, chiar și în aer liber, rămâne obligatorie. Programul din 31 decembrie va debuta la ora 23:00 cu muzică și o transmisie live pe ecranul din Piața Unirii spre bucuria celor prezenți în piață. La ora 24:00 va începe focul de artificii care va dura 8 minute, foc care va fi transmis din drona pe ecranul din Piața Unirii și live pe pagina de Facebook a Visit Oradea și Primăriei Oradea. Evenimentul nu va conține concerte live sau montarea unei scene, principala atracție fiind focul de artificii. Acesta din urmă va fi lansat dinspre Statuia Mihai Eminescu, Malul Crișului Repede din zona parcării subterane", se arată într-un comunicat oficial transmis miercuri de APTOR (Visit Oradea). 

Potrivit Alinei Toie, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), tocmai pentru ca spaţiul din Piaţa Unirii să fie eliberat pentru seara de Revelion, Târgul de Crăciun se va încheia mai repede decât era programat (2 ianuarie 2022). "Ultima zi a târgului va fi cea de 26 decembrie, pentru a avea timp să strângem căsuţele şi celelalte elemente ale târgului şi a crea spaţiu în Piaţa Unirii", a precizat Alina Toie pentru BIHOREANUL.

Vor rămâne, însă, în piaţa centrală a urbei bradul şi decoraţiunile de sărbătoare.

Focurile de artificii se pot organiza la trecerea dintre ani datorită unei excepţii de la limitările obişnuite, prevăzute în cea mai recentă hotărâre a CNSU, care a fost apoi validată de Guvern.

Astfel, "evenimentele specifice dedicate marcării trecerii în noul an să poată fi organizate şi desfăşurate ÎN AER LIBER fără a fi limitate la un anumit interval orar, la un anumit număr de participanţi sau la îndeplinirea anumitor condiţii de către aceştia, dar cu respectarea strictă de către organizatori a măsurilor de protecţie sanitară ce vizează portul măştii de protecţie şi a celorlalte măsuri de diminuare a riscului epidemiologic".

În aceeaşi noapte, restaurantele şi cafenelele pot rămâne deschise, nefiind impuse restricţii de program, însă cu limitări privind numărul persoanelor prezente (în proporție de 50% din capacitatea spaţiului). De asemenea, în cazul evenimentelor festive din spaţii închise, va fi obligatorie prezentarea unui certificat verde de vaccinare, trecere prin boală sau testare.