De săptămâna viitoare, la Serviciul de Înmatriculări Bihor cetățenii sau firmele vor ajunge la ghișee doar în baza unei programări online, măsură anunțată miercuri de prefectul Marcel Dragoș și de șeful Serviciului, Cosmin Vasile Butnariu, într-o conferință de presă.

„Împreună cu dl inspector, am analizat în zile diferite ce se petrece în acest serviciu, din punct de vedere al programărilor, atât online, cât și cozilor la cele două ghișee care încă funcționează în regim normal. Am tras niște concluzii, ajungând să mergem pe ideea că cel mai bine ar fi să întrerupem activitatea celor două ghișee (unde doritorii se pot prezenta fără programare - n.r.), astfel încât totul să treacă pe înregistrări online. În urmă cu aproximativ 5-6 ani, în acest mod a funcționat acest serviciu. Prin aceste programări online, lucrurile ar trebui să intre în normal”, a declarat prefectul Marcel Dragoș.

Așa cum BIHOREANUL a arătat, s-a ajuns la această concluzie după ce o analiză făcută de Prefectură și Serviciul Înmatriculări a evidențiat că programările online erau acaparate de firme sau persoane care foloseau serii fictive de sașiu, doar pentru a putea deservi potențialii clienți, în timp ce oamenii care voiau să rezolve cât mai repede astfel de probleme birocratice formau cozi uriașe în fața ghișeelor. După cum a exemplificat Marcel Dragoș, din 77 de programări făcute pentru o zi, 55 au fost fictive.

Că programările cu serii inventate aglomerează fictiv serviciul se vede și din numărul de dosare gestionate de funcționarii serviciului. Potrivit lui Butnariu, cei șase angajați ar trebui să soluționeze, în total, 420 de dosare pe zi, ori statisticile arată că fac între 290 și 350 de operațiuni pe zi. „Ca rezultat al neonorării programărilor online, apar timpi morți”, a declarat Butnariu.

Angajații, în vizor

Pe lângă introducerea programărilor exclusiv online, la Serviciului de Înmatriculări Bihor s-a mai luat o decizie: blocarea adreselor de e-mail ale celor care în ultimele luni au făcut programări fictive, cu serii de șasiu inexistente, astfel încât acum să nu mai poată face noi programări.

Cei care de acum înainte vor face programări folosind serii nereale vor fi refuzați, odată ce ajung la ghișeu și funcționarii vor vedea că nu au mașina pentru care au făcut rezervarea. În plus, ei vor fi reclamați Poliției, pentru că blochează activitatea instituției, infracțiune pedepsită penal.

Întrebat de BIHOREANUL cum se va asigura că funcționarii din subordinea sa chiar îi vor respinge pe cei cu programări fictive, ei fiind de altfel singurii care au acces la această informație, Butnariu a spus că toți angajații vor fi instruiți și vor afla că încalcă codul de etică al instituției, dacă procedează altfel.

„Încurajez toți cetățeni ca, în situația în care depistează nereguli, să depună sesizări în scris”, a precizat șeful serviciului.

„Nu suntem perfecți, știm că o parte din colegii noștri de acolo își fac treaba, iar o parte nu sunt atât de eficienți. Acest lucru va trebui să dispară”, a spus și Dragoș.

Deficit de personal

Întrebați de BIHOREANUL cât ar fi timpul optim de așteptare pentru o programare la Înmatriculări, în opinia lor, prefectul Bihorului a spus în primele trei luni de zile după implementarea acestor măsuri, bihorenii ar trebui să-și poată face o programare în cel mult 10 zile, iar ulterior această perioadă să scadă.

Problema care împiedică serviciul să reducă acest timp este deficitul de personal. În prezent, a spus Butnariu, poate conta pe cinci angajați care să vină constant la muncă, și ar avea nevoie de minimum 6. În plus, mulți funcționari au zile de concediu restante ori se îmbolnăvesc frecvent, iar unii sunt și în concedii de creștere a copilului, fără a fi fost însă înlocuiți. În ultimii ani, Prefectura și conducerea serviciului au cerut în mai multe rânduri Ministerului Afacerilor Interne angajarea de personal suplimentar, fără succes.

Din acest motiv, la Serviciul Înmatriculări Bihor, programul este mai scurt decât la Timiș, de pildă, unde zilnic ghișeele funcționează între 8.10 și 19.30, cu excepția zilei de vineri când este între 8.30 și 18. În schimb, bihorenii pot merge la Înmatriculări doar între orele 8.30 și 16.30, cu excepția zilei de miercuri, când serviciul funcționează până la 18.30.

Angajații, în colimator

La conferința de presă, ținută în sala mare a Prefecturii, au venit și câțiva reprezentanți ai unor birouri de copiat acte, care s-au arătat nemulțumiți de măsura propusă, cu programările exclusiv online.

Potrivit unei femei care a luat cuvântul fără a-și spune numele, bihorenii care locuiesc la țară și au nevoie de acte eliberate nu vor mai avea acces la acest serviciu, pentru că nu știu să-și facă programări online.

„Prin această practică (n.r. cu programări exclusiv online), dacă nu se prezintă persoanele programate, angajații stau degeaba la ghișee”, a spus femeia, acuzând că și în prezent se întâmplă asta, chiar în timp ce oamenii stau la cozi la ghișeele fără programare.

Ce vor face firmele de transport?

Butnariu a precizat însă că angajații au de realizat și activități fără public, cum ar fi radierile online, și că activitatea lor este monitorizată zilnic. Pe de altă parte, Dragoș a precizat că asemenea nereguli nu au fost niciodată reclamate nici conducerii serviciului, nici Prefecturii.

Aceeași femeie a pledat și în favoarea transportatorilor sau firmelor de curierat, care au o flotă mare de mașini și au nevoie să obțină rapid actele de la Înmatriculări, reprezentanții societăților fiind dispuși să stea la coadă, dar nu și să facă programări online, pentru simplul motiv că nu știu când primesc actele necesare de la RAR. În această privință, prefectul i-a dat dreptate, și a spus că vinerea va fi o zi dedicată firmelor, care vor avea prioritate la unele ghișee.

În schimb, Dragoș le-a spus oamenilor că programările se vor face exclusiv online, convins fiind că toți cei care au nevoie de serviciu vor găsi o modalitate să își rezerve un timp la ghișeu.

„Haideți să respectăm regulile fiecare, că pentru asta sunt, și lucrurile ar trebui să meargă spre bine”, a concluzionat prefectul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!