Se anunţă o vară cu trafic "fierbinte". Construcţii Bihor şi Energomontaj au demarat marţi lucrările de înlocuire a 17,5 kilometri din magistralele I şi III. Reabilitarea reţelei primare a început cu înlocuirea conductelor supraterane din strada Podului şi a celor care traversează spaţiul verde al blocurilor din bulevardul Dacia pe tronsonul delimitat de podul de pe şoseaua de centură şi strada Transilvaniei.

Viceprimarul Mircea Mălan a afirmat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că municipalitatea a făcut demersuri pentru ca lucrările să afecteze cât mai puţin orădenii, atât din punct de vedere al întreruperii serviciilor, cât şi din punct de vedere al traficului. Investiţiile de amploare au fost programate pentru perioada de după încheierea sezonului de termoficare, cu un vârf de lucrări în timpul sezonului estival.

"Având în vedere faptul că în multe cazuri se vor înlocui reţele aflate sub carosabil pe străzi cu trafic intens precum bulevardul Dacia sau strada Louis Pasteur, lucrările au fost programate să se defăşoare în perioada vacanţei de vară, când traficul auto este mai redus", a declarat viceprimarul.

Înlocuirea celor două magistrale va afecta îndeosebi locuitorii cartierului Rogerius, cu începere din zona industrială până în centrul oraşului şi pe cei care locuiesc pe deal, în capătul străzii Louis Pasteur. Lucrările se vor efectua cu restricţionarea traficul auto pe bulevarde aglomerate precum Dacia şi Decebal sau străzi circulate cum ar fi Mihai Eminescu, Roman Ciorogariu sau Transilvaniei.

Potrivit contractului încheiat de municipalitate cu cele două firme de construcţii, lucrările, în valoare de 49 milioane lei fără TVA, vor trebui finalizate până la sfârşitul lunii decembrie 2014. Investiţia, finanţată în procent de 50% din fonduri europene, 45% din bugetul de stat şi 5% contribuţia bugetului local, face parte din proiectul mare de reabilitare a sistemului de termoficare, în valoare totală de 77,7 milioane euro, care implică inclusiv achiziţia unei centrale noi, pe gaz.