Renumitul Alexandru Tomescu, cu a sa vioară Stadivarius, revine în Oradea, pentru a cincea oară consecutiv, cu un nou concert. Ediția a XVII-a a Turneului Internațional Stradivarius, ce poartă în acest an numele „Metamorfoze”, va avea loc miercuri, în 3 iulie, de la ora 19.30, la Catedrala „Sf. Nicolae”, iar intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Episcopia Greco-catolică de Oradea, prin Departamentul Cultural EGCO, este co-organizator al acestui eveniment.

Potrivit organizatorilor, programul include 6 suite de Johann Sebastian Bach, „probabil cel mai fantastic talent din întreaga istorie a muzicii și propune o serie de lucrări, care inițial au fost compuse pentru violoncel. „Metamorfoze” nu se referă doar la transcenderea muzicii de la violoncel la vioară, transcripție făcută de Alexandru Tomescu, ci și la schimbarea profundă pe care această muzică o aduce în sufletul fiecăruia dintre noi – interpret sau ascultător. Va fi un regal al viorii”.

Concertul va fi completat de un spectacol de light design, special conceput de regizorul Sergiu Ardelean.

„Muzica lui Bach este singura care ne poate reda legătura cu spiritualitatea, cu sferele înalte ale existenței. Muzica, arta, frumosul în general ne pot deschide ochii către lucrurile care contează cu adevărat în viață. De multe ori, în goana după tehnologie sau în viteză, pierdem din vedere exact această dimensiune umană a existenței noastre, această dimensiune culturală și spirituală. Busola mea a fost și este muzica”, a transmis printr-un comunicat violonistul Alexandru Tomescu.

În septembrie 2007 Alexandru Tomescu a câștigat din partea Statului Român dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702.

Turneul Internaţional Stradivarius 2024 se desfășoară în perioada 25 iunie - 16 iulie și include 18 concerte care se vor desfășura în Catedrale Romano-Catolice, Greco-Catolice, Lutherane şi Reformate sau în spaţii inedite din țară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!