Cunoscută şi drept Gala Premiilor Oscar, această sărbătoare a filmului, ce a debutat în 1929, vine în acest an cu o schimbare importantă: Academia a decis să mărească, pentru prima oară din 1943, numărul nominalizărilor la categoria "Cel mai bun film" şi să schimbe modalitatea în care acesta este votat.

Cei aproape 6.000 de membri ai Academiei vor nota cele mai bune zece filme prezentate în 2009 pe o scară de la 1 (cel mai bun) la 10 (cel mai slab), invindu-se astfel posibilitatea ca filme controversate sau mediatizate în mod exagerat, până la saturaţie, să nu obţină statueta de aur.

De exemplu, Inglourious Basterds, respectiv Avatar vor primi mai multe locuri "unu" decât multe dintre filmele nominalizate, dar ar putea primi la fel de multe locuri 10 şi să cadă astfel în clasamentul final, în comparaţie cu "The Hurt Locker", un film ce ar putea fi notat de mulţi cu al doilea cel mai bun calificativ.

De altfel, marea întrebare de la Premiile Oscar de anul acesta este dacă Avatar va pierde duelul cu The Hurt Locker, un duel nu doar cinematografic, ci şi politic, dar mai ales personal între regizorii acestor două filme, cândva soţ şi soţie: James Cameron şi Kathryn Bigelow. "The Hurt Locker" şi "Avatar" şi-au împărţit cam toate premiile importante în acest sezon şi se află la egalitate pe lista nominalizărilor la Oscar, cu câte nouă fiecare.

Criticii au lăudat "The Hurt Locker" pentru modul autentic şi dramatic în care redă activitatea unei echipe de pirotehnişti americani în Irak. Dar atunci când filmul se îndrepta spre statutul de favorit în vederea premiilor Oscar, mai mulţi soldaţi activi şi veterani au ieşit în faţă şi au condamnat exagerarea de tip hollywoodian. Aceştia s-au declarat deranjaţi de descrierea soldaţilor drept nişte rebeli. Dacă ar câştiga, "filmul de 500 de milioane de dolari" ar deveni, conform unor specialişti, filmul cu cele mai mici încasări din istoria Premiilor Academiei care reuşeşte acest lucru. Iar Kathryn Bigelow prima femeie regizor laureată.

De partea cealaltă, "Avatar" ar deveni filmul cel mai scump şi cu cele mai mari venituri, precum şi primul SF care ar pleca acasă cu Oscar. Povestea din "Avatar" se desfăşoară în 2154, când omenirea este pe cale de dispariţie din cauză că resursele de energie au fost risipite. Locuitorii, militari americani, călătoresc spre o planetă îndepărtată numită Pandora de unde speră să extragă un minereu valoros, Unobtanium. În calea americanilor stă o naţiune, o rasă, de "maimuţe albastre", de "sălbatici", care se luptă contra tehnologiilor avansate ale SUA cu săgeţi şi care doar prin determinare, sacrificiu şi cu ajutorul naturii reuşesc să oprească invazia.

Dacă efectele speciale vor învinge celelalte defecte, rămâne să aflăm duminică.