Teatrul independent Studio Act din Oradea anunţă premiera spectacolului "Vă plac bananele, tovarăşi?", realizat în co-producţie cu Teatru 3G din Târgu Mureş. Spectacolul are la bază un text de Székely Csaba şi este regizat de Andi Gherghe.

Premiera a fost programată pentru vineri, 16 iunie, ora 20, la sediul Studio Act, adică pe strada Crinului, nr. 2 – în curte la Kosher.

Piesa, o ascuţită satiră la adresa comunismului românesc, a câştigat Premiul regional pentru Europa la Concursul internaţional de scenarii radiofonice BBC, în 2009. Acest text este montat pentru prima dată în limba română, iar textul în original (limba maghiară) s-a montat în Târgu Mureş. Textul a fost montat şi în Finlanda.

În spectacol apare actorul Alin Stanciu, iar regia este semnată de Andi Gherghe. "Vă plac bananele, tovarăşi?" e o poveste simplă despre o viaţă mai puţin simplă, transmit organizatorii spectacolului: "Suntem în România lui Ceauşescu, unde toată lumea se teme, e suspicioasă şi rabdă de foame, mai puţin povestitorul, Robert. Tatăl lui fiind stăpân peste viaţă şi moarte în oraşul în care copilăreşte, Robert are de toate, chiar şi banane. Această copilărie însă nu e tocmai lipsită de griji: mama sa plânge toată ziua, fratele mai mare încearcă să-l omoare tot timpul, iar singura fată pe care o place e "inamic" al regimului. Dar soarta comună a tuturor regimurilor e că se termină odată şi vin altele în locul lor care vor face, poate, viaţa mai uşoară. Sau nu? În orice caz, un singur lucru fundamental nu se schimbă: banana. Toate celelalte da, inclusiv tatăl".

"Vă plac bananele, tovarăşi?" este, în mare măsură povestea tatălui, genul de om care cade întotdeauna pe picioare pentru că fiecare regim are nevoie de el. Aceasta este cea de-a doua producţie a Centrului Multimedia Studio Act.