Este deja un lucru ştiut. Uniunea Europeană îi obligă pe români să reducă anual cu 15% cantitatea de deşeuri depuse la halda ecologică. Iar ca această ţintă să fie atinsă, singura soluţie o reprezintă reciclarea deşeurilor.

Cei trei mari actori care trebuie să rezolve această problemă în Oradea, Primăria, operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, şi administratorul staţiei de sortare a deşeurilor, Eco Bihor, au demarat împreună o campanie menită să-i înveţe pe orădeni cum se colectează selectiv. Dar şi că cine reciclează are doar de câştigat...

Drumul reciclării

Sistemul de colectare selectivă a deşeurilor, implementat în Oradea din 2010, presupune că, acasă, fiecare orădean sortează separat deşeurile menajere (fracţia umedă) de cele ce pot fi reciclate (fracţia uscată), adică PET-uri, hârtii, cartoane, sticle, doze de aluminiu, metale ori alte deşeuri din plastic.

Tot separat trebuie să şi arunce aceste deşeuri. Cei care locuiesc la blocuri - în containerele cu capac galben distribuite gratuit de RER Ecologic Service, iar cei de la case - în sacii galbeni împărţiţi tot gratuit de operator. În plus, toţi orădenii pot folosi cele 650 de iglu-uri din oraş, acele containere uriaşe tip clopot cu triplu rol: în iglu-urile galbene se aruncă deşeurile din plastic şi metal, în cele albastre hârtiile şi cartoanele, iar în cele verzi sticlele.

Apoi, deşeurile devin responsabilitatea firmelor implicate în sistemul de salubritate. Muncitorii RER Ecologic Service ridică fracţia uscată cu utilaje distincte şi o transportă la staţia de sortare a deşeurilor administrată de Eco Bihor, unde reciclabilele sunt balotate şi predate, mai departe, firmelor care se ocupă cu valorificarea lor. Important este că, în Oradea, colectarea selectivă se face gratuit, adică cetăţenii nu plătesc pentru deşeurile reciclabile pe care le aruncă.

Ghid de bune practici

Chiar dacă sistemul de colectare selectivă are ceva vechime, numeroşi orădeni nu respectă încă regula separării, chit că pentru toţi este o obligaţie, instituită atât prin lege, cât şi prin regulamentul de salubritate al oraşului. Ca toţi cetăţenii să înţeleagă aceste reguli şi rolul lor, Primăria, RER Ecologic Service şi Eco Bihor au dat startul, în ultima săptămână din martie, unei campanii de conştientizare care va ţine patru luni.

Primul pas al campaniei a fost deja îndeplinit: către toţi localnicii, indiferent că stau la casă ori la bloc, au fost expediate scrisori semnate de primarul Ilie Bolojan, prin care li se explică de ce trebuie să colecteze selectiv. De asemenea, orădenii care stau la bloc trebuie să primească de la asociaţiile de proprietari un Ghid al Colectării Selective şi un sac galben, în care să strângă acasă deşeurile reciclabile. Cei care stau la case primesc direct aceste pachete informative.

Din ghid, orădenii află rolul reciclării, temeiul legal al colectării selective, dar şi că dacă nu respectă acest sistem riscă să fie amendaţi cu sume între 1.000 şi 1.500 lei în cazul persoanelor juridice, respectiv între 300 şi 500 lei în cazul persoanelor fizice.

Felicitare vs. Mustrare

Campania mai urmăreşte, pe lângă informare, încă un un scop: monitorizarea deşeurilor aruncate de orădeni în containerele cu capac galben, respectiv în sacii de aceeaşi culoare. La fiecare colectare a fracţiei uscate, un angajat RER Ecologic Service şi unul al Eco Bihor notează într-un tabel cât la sută din fracţia uscată adunată de la fiecare bloc ori casă reprezintă strict deşeurile reciclabile şi cât este contaminat cu deşeuri menajere.

După prima lună de monitorizare, deci la finele lunii aprilie, orădenii vor mai primi câte o scrisoare de la primar, prin care fie vor fi felicitaţi pentru că respectă colectarea selectivă, fie li se va atrage atenţia că trebuie să fie mai atenţi cu reciclarea. Apoi, monitorizarea va continua, şi la fiecare final de lună, orădenii vor primi acasă raportul.

În final, după patru luni de verificări, cei care adună cele mai "curate" deşeuri reciclabile vor fi premiaţi. 10 asociaţii de proprietari vor primi sisteme cu interfon pentru închiderea ţarcurilor, iar 30 de orădeni care stau la case câte un recipient pentru a-şi face compost (îngrăşământ rezultat din deşeurile vegetale). Ca să simtă că au parte şi de un beneficiu direct pentru eco-atitudinea lor...


Stimaţi orădeni...

Vă scriu cu privire la un subiect care ne priveşte pe toţi, important pentru oraşul nostru: gestionarea deşeurilor.

Doresc să vă informez asupra câtorva aspecte, poate încă insuficient cunoscute:

• Toţi cetăţenii ţării sunt obligaţi prin lege să precolecteze în mod separat diferitele categorii de deşeuri (Legea 211/2011, precum şi Regulamentul de Salubrizare a Municipiului Oradea aprobat prin HCL 386/2009). Cetăţenii din cadrul asociaţiilor de proprietari au posibilitatea să colecteze selectiv fracţia uscată (hârtie, sticlă, plastic, metal) în eurocontainerele de 1,1 mc cu capac galben, iar cetăţenii care domiciliază la case în sacul de culoare galbenă pus la dispoziţie de operatorul de salubritate.

• Colectarea deşeurilor de la locuinţa dumneavoastră de către operatorul de salubritate licenţiat se realizează în mod separat (vă rugăm verificaţi programul de colectare a deşeurilor reciclabile pe strada dumneavoastră pe site-ul www.reroradea.ro).

• Deşeurile colectate separat ajung la destinaţii diferite, în vederea reciclării.

Pe parcursul următoarelor 4 luni, vom derula o campanie în care toţi locuitorii oraşului vor fi monitorizaţi în privinţa modului de precolectare a deşeurilor. Pentru a vă prezenta şi dumneavoastră rezultatele monitorizării, vom reveni tot pe această cale în mai multe rânduri.

La finalul campaniei, în baza datelor obţinute prin monitorizare, vom premia primele 10 asociaţii de locatari/proprietari, precum şi 30 de locuinţe individuale.

Dacă sunteţi membru al unei asociaţii de locatari/proprietari, vă rog să solicitaţi în următoarele zile de la preşedintele asociaţiei pachetul destinat fiecărei locuinţe în parte. Dacă nu sunteţi membru al unei asociaţii, veţi primi individual materialul de informare.

În speranţa unor rezultate pozitive, vă mulţumesc pentru colaborarea cu Primăria şi partenerii noştri pentru un oraş curat.

Ilie Bolojan
Primarul Oradiei