Poliţiştii din Bihor îi îndeamnă pe cei care au suferit de Covid-19 să doneze plasmă. 

Iniţiativa are loc în cadrul Campaniei de informare şi conştientizare a populaţiei "Donează plasmă", desfăşurată de Ministerul Afacerilor Interne în contextul evoluţiei epidemiologice de pe teritoriul României.

"Ne adresăm vouă, tuturor celor care aţi suferit, aţi luptat şi aţi învins în lupta cu Covid-19. Ne adresăm vouă, tuturor celor care aţi trecut prin momente cumplite şi aţi simţit pe propria piele ce înseamnă acest virus groaznic. Ne adresăm vouă şi vă rugăm să-i ajutaţi şi pe cei care duc în aceste zile crunta bătălie de a rămâne în viaţă. Plasma le-ar fi de mare ajutor şi doar voi, cei care v-aţi făcut bine, puteţi dona. Vă rugăm din suflet, contactaţi cel mai apropiat centru de transfuzie sanguină şi donaţi plasmă", se arată în mesajul transmis redacţiilor de comisarul şef Alina Fărcuţa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor. 

Apelul vine într-o perioadă în care, cu toate că numărul infecţiilor cu noul coronavirus este tot mai mare în România, iar presiunea în secţiile de Terapie Intensivă este tot mai mare inclusiv în Bihor, numărul donatorilor de plasmă cu anticorpi rămâne scăzut. Asta, cu toate că medicii au făcut apel în repetate rânduri la cei care s-au vindecat să doneze pentru a salva vieţile celor care fac forme grave ale bolii. 

Tratamentul cu plasmă este folosit cu succes în câteva spitale din România, dar cererea este mai mare decât cantităţile de plasmă disponibile, notează presa centrală. 

Cei care doresc să facă acest gest trebuie să apeleze la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea, de pe strada Louis Pasteur nr. 30, de lunea până vinerea, între orele 7.30 şi 11.30.

Potrivit unui anunţ postat pe pagina de Facebook a Centrului, donarea de plasmă "convalescentă" este anonimă, nu se face "direcționat”, așa cum se întâmplă în cazul donărilor de sânge de pildă.

„Punga de plasmă donată se identifică doar prin cod de bare, iar eşantioane din sângele donat sunt supuse unui şir lung de teste, parte efectuate la centrul de transfuzie judeţean, iar dacă rezultatele testelor sunt în limite admise, alte eşantioane sunt trimise la Laboratorul Institutului Naţional Bucureşti, pentru efectuarea unui alt şir de analize specifice, iar la final, dacă şi acestea au rezultate în limite admise, cu titrul de anticorpi protectori, va fi într-un final "validată" pentru transfuzie", arată mesajul.

În funcţie de cererile locale şi naţionale, unităţile sunt distribuite de centrele de transfuzie, spitalelor.

Cei care au trecut prin Covid sunt aşteptaţi să doneze după cel puţin 14 zile de la ieşirea din perioada de autoizolare.

Alte detalii pot fi obţinute fie la numărul de telefon 0259 434 752, fie la adresa de mail contact@proviataoradea.ro.

Vezi mai jos mesajul MAI!