E dimineaţă şi în jur nici măcar ecou de zgomot. Doar foşnetul pădurii, susurul apei şi ciripit de păsărele. Mâncarea e ca la mama acasă, iar peisajul rupt din poveste...

Cum criza i-a afectat şi pe bihoreni, aceştia pot alege o vacanţă aproape de casă, mai ieftină. BIHOREANUL prezintă câteva destinaţii din zonele montane şi ofertele lor. 

Fără distracţii

Iubitorii de natură spun că Bihorul are ce arăta. Peşterile, munţii, râurile oferă vizitatorilor un cadru perfect pentru o vacanţă liniştită, chiar dacă pe partea de distracţii se simte un mare deficit.

"Din păcate, în Bihor nu există agrement", recunoaşte şi Maria Tătar, preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Turism Rural şi Ecologic (ANTREC). Proprietarii de pensiuni se mulţumesc să ofere cazare, unele şi masă şi, eventual, câteva pun la dispoziţia oaspeţilor mese de biliard sau ping-pong. Aşa că doar calitatea serviciilor şi preţul fac diferenţa între pensiuni.

Specialităţi de munte

Principala atracţie a zonei Remeţi este Valea Iadului, care, înconjurată de munţi, oferă turiştilor un peisaj deosebit. Vizitatorii se pot caza la "Valea Izvorului", prima pensiune clasificată din Bihor, cu camere decorate rustic, cu costume populare şi mobilier vechi. La păstrăvăria proprie, oaspeţii pot să-şi aleagă singuri peştele pentru cină. "Specialitatea casei e păstrăvul cu mămăliguţă", spune proprietara, Alina Spătărelu. O cameră dublă costă 70 de lei, iar una triplă 85. Tot în Remeţi, pensiunea "Lucian" ademeneşte turiştii cu specialităţi din zmeură şi afine, locuri pentru grătar şi o mică piscină, la preţuri între 60 şi 70 de lei.

Zona Şuncuiuşului, prin numeroasele peşteri, între care Unguru Mare e faimoasă, dar şi prin faptul că e una din puţinele destinaţii unde se poate ajunge cu trenul, e un magnet pentru turiştii fără pretenţii. Deşi mulţi preferă cortul, există şi aici pensiuni, precum "Ţarina", la preţuri convenabile: 50 de lei camera dublă şi 5 lei micul dejun.

De la Coadă la Stână

Pe cei care se încumetă să meargă la Coada Lacului îi aşteaptă o linişte totală. Spre Valea Iadului, "Rustic House" oferă posibilitatea închirierii unei întregi cabane cu 300 de lei pe noapte, pentru maxim 10 persoane, sau a unei camere duble cu 70 de lei. Însă oaspeţii vor trebui să-şi prepare singuri mâncarea.

Mai jos cu 15 kilometri e Stâna de Vale, celebra staţiune înconjurată de Munţii Vlădeasa. Chiar dacă în zonă sunt obiective frumoase, precum Cascada Iadolina sau Peştera Urşilor, staţiunea e puţin întreţinută. Pensiunile lipsesc de pe lista opţiunilor de cazare, iar vilele pot fi închiriate fie la cameră, fie integral. Preţurile sunt însă mai mari: o zi la "Liliacul" costă 40 de lei pe persoană, iar pentru a o vilă cu două camere preţul e de 300 de lei pe noapte.

Deşi preferată în special iarna, zona Arieşeni seduce şi în timpul verii. La fel ca în Stână, preţurile sunt mai mari, de 100-120 de lei pentru o cameră dublă.

Sus pe munte

Rezervaţia naturală Padiş este una dintre preferatele turiştilor, iar asta datorită panoramelor superbe. Gheţarul Focul Viu sau Cetăţile Ponorului sunt adevărate comori ale naturii. Cei care vor să le admire se pot caza la pensiunea "Sebişel", unde o cameră costă 70 de lei, ori la "Cetăţile Ponorului", la 39 de lei pe zi, pe persoană. Tot în zona Padiş, mai pretenţioasă, pensiunea "Anett" e dotată cu saună, iar meniul poate fi personalizat, specialităţile fiind babgulyas şi preparatele din păstrăv, însă pentru o cameră dublă turiştii trebuie să plătească 100 de lei.

Iubitorii de sporturi montane au ca opţiuni trekking-ul, adică urcatul pe munte, Bihorul având cele mai multe trasee omologate din nord-vestul ţării. Aventuroşii pot alege Vadu Crişului, unde se poate face caiac, canoe, rafting, parapantism şi canioning (coborârea pe coardă dublă a unui canion abrupt).

Aşadar, înainte să caute frumuseţile altor colţuri de ţară sau de lume, bihorenii ar putea încerca să-şi cunoască şi propria casă. Căci au ce vedea.