Spre deosebire de alţi ani, când zăpezile erau o certitudine, în iarna aceasta vacanţele pentru schi sunt ameninţate de vremea mult prea caldă şi lipsa ninsorilor...

Chiar şi aşa, turiştii, administratorii pârtiilor şi hotelierii nu-şi pierd speranţa, aceştia din urmă continuând să pregătească oferte pentru oaspeţi. Sunt, însă, şi familii care deja, pentru săptămâna din februarie, când elevii vor avea "vacanţa de schi", şi-au rezervat sejururi în Dubai.

Cu zăpadă... artificială 

Zonele montane, care de regulă ademenesc cu peisaje hibernale generoase, sunt cele mai căutate destinaţii de vacanţă în sezonul rece. Cea mai populară din apropiere este staţiunea Arieşeni-Vârtop, la graniţa dintre Bihor şi Alba, la doar 120 kilometri de Oradea. Pârtiile de schi amenajate acolo atrag în fiecare an zeci de mii de turişti.

Din păcate, însă, anul acesta zăpada n-a apărut încă nici în Apuseni. Săptămâna trecută, singura pârtie pe care se putea schia, şi asta fiindcă este dotată cu instalaţie de zăpadă artificială, era Vârtop II din Arieşeni, destul de scurtă, potrivită mai degrabă pentru începători. "Între 12 şi 17 februarie (n.r. – când în Bihor elevii vor fi în vacanţă), locurile sunt pline la tabăra de schi pentru copii. Mai avem liber în săptămânile 5 – 10 februarie şi 26 februarie – 3 martie. Câteva locuri sunt la cabană, pentru familii, la 180 de lei sau 220 de lei pe cameră/noapte, pentru doi adulţi şi un copil", spune Dana Gligor, managerul Cabanei Vârtop. 

Tarife mai mici sunt pentru cei care aleg un sejur în regim de pensiune, unde o cameră pe noapte pentru doi adulţi costă 150 de lei. Unii proprietari cer preţuri mai mari cu circa 20% faţă de iarna 2021-2022. 

Cu piscină şi saună 

Hotelul Arieş, situat la circa 200 de metri de pârtiile din Vârtop, are oferte diferite, care includ şi acces la piscină şi saună. 

În aceeaşi perioadă, o cameră pentru doi adulţi costă între 400 şi 480 de lei, în funcţie de suprafaţa camerei, iar cazarea într-un apartament pentru o familie cu doi copii este de 700 de lei pe noapte. Toate ofertele au incluse mic dejun şi acces la piscina şi sauna hotelului. 

"Mai avem locuri libere, să sperăm că va veni şi zăpada. Niciodată nu s-a mai întâmplat aşa ceva, iar la noi se simte, turiştii au venit în număr mai mic", spune Miana Ungur, administratoarea hotelului. La fel ca majoritatea celor din industrie, şi ea a mărit preţurile cu 15% la cazare şi masă. 

Prea cald pentru pârtii 

O altă destinaţie consacrată în Bihor este Stâna de Vale. Situată în Munţii Vlădeasa, la circa 70 de kilometri de Oradea, staţiunea n-a avut parte, deocamdată, de prea multă zăpadă. Săptămâna trecută, temperaturile depăşeau 0 grade, deci nu se puteau porni instalaţiile de zăpadă artificială pe pârtii. Clasicul loc de cazare din zonă este Hotelul Iadolina, unde un sejur de şapte nopţi, cu mic dejun inclus, pentru o familie cu doi copii costă 3.200 de lei. 

În zonă se mai pot închiria cabane, dar unele dintre ele, la preţuri mai piperate, pot ajunge chiar şi la peste 6.000 de lei pentru şapte nopţi. 

Staţiunile montane nu sunt private de zăpadă doar în Apuseni, ci şi în alte regiuni din ţară şi din Europa. În Cavnic, Maramureş, ori la Mărişel, judeţul Cluj, funcţionau în urmă cu câteva zile doar câteva pârtii, tot cu zăpadă artificială. În ambele locuri, preţurile pentru o vacanţă de o săptămână costă în medie 4.000 de lei pentru doi adulţi şi doi copii.

Vor în ţările calde  

Alte familii din Bihor au decis să-şi petreacă "vacanţa de schi" la... plajă. Pentru săptămâna 13 - 18 februarie cele mai cerute sejururi la agenţia Terra Vista din Oradea au fost pentru Dubai. "Acolo sunt peste 30 de grade. Preţurile pentru o săptămână la un hotel sau resort de 4 stele, cu două mese pe zi, pornesc de la 1.000 de euro pe persoană, iar zboruri sunt din Cluj şi Budapesta. Alte familii au ales destinaţii şi mai exotice, ca Zanzibar ori Republica Dominicană", spune Ioana Sălăjan, managerul Terra Vista.

Alţii preferă staţiunile montane din străinătate, precum Zakopane în Polonia, ori Jasná din Slovacia. În cea din urmă a nins mult în ultima perioadă. "O familie cu doi copii se poate încadra la 1.200 de euro în Slovacia, pentru cinci nopţi, iar serviciile sunt foarte bune", spune managerul Simbotour, Natalia Birău. 

Chiar şi în lipsa zăpezii, există aşadar o sumedenie de oferte ce promit măcar relaxare, dacă adrenalina pe pârtii nu e tocmai garantată... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!