Simplitate, linişte, tradiţie, frumuseţe, nostalgie. Sunt elemente pe care tot mai mulţi turişti, inclusiv din Bihor, le caută atunci când ies în mici vacanţe alături de familie sau de prieteni. 

Oferta destinaţiilor care le pot oferi astfel de experienţe este tot mai bogată în judeţul nostru, cu case şi complexuri rustice, cu tărnaţ, acoperiş din paie, laviţe, grinzi şi alte elemente ce amintesc de casele bunicilor. Căci o vacanţă în casele tradiţionale oferă, de fapt, o întoarcere la rădăcini...

Pe saltele din paie

Probabil primul complex tradiţional turistic din Bihor este cel situat în cătunul Runcuri din comuna Roşia. Complexul Traditional Casa are 3 căsuţe vechi, dintre care două acoperite cu paie, în care oaspeţii dorm pe saltele şi primesc de la gazde mâncăruri care amintesc de copilăria la bunici. Cu toate cele 3 mese incluse, cazarea costă 150 lei pe zi, pe persoană. Totodată, Casa Mare din complex, care poate primi mai mulţi oaspeţi, se poate închiria cu 400 lei pe zi, fără mâncare inclusă. 

În satul Drăgoteni (comuna Remetea), un cuplu a readus strălucirea unei căsuţe-moştenire, construite demult din pământ bătut pe grinzi. În "Casa Ţara Beiuşului", paturile sunt tradiţionale, iar saltelele din… paie. Ca pe vremea bunicilor. Are tărnaţ (pridvor) şi obiecte vechi restaurate, cum ar fi un război de ţesut, lăzi, cuptor. Din dorinţa de a conserva minunăţia, proprietarii, Andrada şi Emil Tempelean, o oferă turiştilor mai rar, iar preţul pentru întreaga căsuţă, care poate găzdui 6 persoane, este între 200 şi 300 lei pe noapte, în funcţie de perioadă. "Inevitabil, dacă vin prea mulţi oameni, există riscul să se distrugă acele obiecte vechi şi valoroase", explică Andrada. 

(foto: Ovi D. Pop)

Casa bătrână 

În pitorescul sătuc Zece Hotare (comuna Şuncuiuş), doi tineri, o româncă şi un olandez, au descoperit o căsuţă veche, ridicată din lemn în 1938, pe care au pus-o în valoare şi apoi au deschis-o turiştilor. Acum, căsuţa care a "trăit" în vremuri în care în sat nu ajunsese electricitatea are bucătărie utilată inclusiv cu maşină de spălat vase şi baie. Îşi păstrează totuşi şi farmecul arhaic, căci are laviţe, ştergare, farfurii pictate, toate autentice, găsite fie pe la localnici, fie pe la târguri.

Cum tot mai mulţi turişti descoperă farmecul timpurilor apuse, Andreea şi Luc Hardus au mai dezvoltat complexul, cumpărând o casă şi un grajd al vecinilor. "Sunt mai vechi de 100 de ani. Le-am mobilat cu laviţe, pânze, măsuţe cumpărate de pe la săteni", spune Andreea, care s-a stabilit cu Luc în Zece Hotare. Aşa a fost pusă în circuit şi Casa Maria Jose, precum şi Casa Strâmbă (fostul grajd), care oferă vizitatorilor confort, dar şi tradiţie. Casele se rezervă pe minimum 2 nopţi, iar preţurile pornesc de la 300 lei / noapte. 

The secret land

Un alt loc rustic în Bihor este "Şura Dacilor" din Groşi, la poalele munţilor Apuseni, unde a fost pusă în valoare o gospodărie veche de mai bine de 80 de ani, cu fântână, cuptor cu prispă şi acoperiş din paie. 

O incursiune în arhaic se poate face şi în judeţul vecin, în Valea Drăganului, unde Florin şi Dina, doi bihoreni întorşi din străinătate, au cumpărat o proprietate cu două căsuţe, înconjurate de trei cursuri de apă, pe care au numit-o "Viewtopia - The secret land". Una dintre căsuţe este aparte, fiind amenajată în stil mexican. 

Tărâm de vis 

De câteva săptămâni, în circuitul turistic a intrat şi o proprietate încântătoare, întinsă pe 1,7 hectare, în satul Bălnaca (Şuncuiuş). Ea a fost cumpărată şi modernizată spectaculos de un cuplu din Cluj, Adriana şi Alex, el având rădăcini în pitorescul sat bihorean. Cum Adriana e arhitect, a gândit un proiect inedit, păstrând o ambianţă rustică, dar cu accente "boho" şi contemporane. 

Astfel, casa din lemn are o sobă-scară creată de un artist ceramist, după proiectul Adrianei, astfel încât soba cu cuptor se dublează ca scară de urcare în vechiul pod, acum pe jumătate deschis spre parter, pe jumătate dormitor. În casă, proprietarii au instalat un leagăn chic, au transformat vechea prispă într-o zonă comodă de relaxare şi meditaţie, lângă fereastră, au adăugat o bibliotecă generoasă şi au amenajat o terasă. Vechea şură a devenit un modern spaţiu de socializare, cu o "groapă" şi mici gradene în jur, acoperite cu saltele şi perne.

"Proiectul a fost o experienţă plăcută, căci, altfel, la muncă fac clădiri de birouri", explică Adriana. Proprietatea poate fi închiriată de către turişti, pe platforma AirBnb (Cozy Rustic Romanian Wooden House in Apuseni), pentru o incursiune pe un altfel de tărâm...