Vacanţa mare e uneori prea mare pentru mulţi părinţi, care nu au timp liber la fel de mult precum copiii lor, iar unii nici măcar posibilitatea de a-i plasa pe durata verii în grija bunicilor.

Dacă cei mai mici sunt teoretic asiguraţi, întrucât grădiniţele de stat sunt deschise cu rândul pe tot parcursul verii, elevii care rămân în oraş pot alege din oferta unor şcoli private, care le oferă inclusiv cursuri de înot ori de engleză, ţinute de americani. Tarifele? Între 50 şi 200 de lei pe săptămână.

Deschis la "grădi"

Probabil cea mai aşteptată de către copii, după cea a cadourilor, este luna iunie, căci înseamnă automat şi apropierea vacanţei. Atâta doar că cele două luni libere le dau bătăi de cap părinţilor, care, spre deosebire de ei, au doar câteva săptămâni de concediu, iar în rest trebuie să le găsească celor mici alte ocupaţii şi alţi "paznici".

În ce-i priveşte pe preşcolari, aceştia pot frecventa grădiniţele chiar şi în lunile de vară. "Grădiniţele din Oradea sunt închise alternativ pentru renovări, fie în luna iulie, fie în luna august. Părinţii au, aşadar, tot timpul grădiniţe deschise, din care pot să aleagă", spune Voichiţa Vancu, inspector şcolar pentru învăţământul preprimar. La grădiniţele deschise în sezonul estival, cei mici participă la activităţi recreative, dar cuvântul de ordine este jocul. În schimb, problema cea mare este în învăţământul primar de stat, unde nu a fost reglementată posibilitatea organizării unor clase care să funcţioneze şi vara.

Vacanţă la Zoo

Golul a fost umplut, în ultima vreme, de şcoli private. Aşa-numitele şcoli de vară, întinse pe o perioadă de câteva săptămâni, le propun elevilor să-şi consolideze cunoştinţele obţinute pe parcursul anului şcolar, dar - cum este şi normal - să se şi joace. Totul sub supravegherea cadrelor didactice.

O asemenea ofertă o face Liceul Don Orione, unitate unde copiii sunt împărţiţi în două grupe de vârstă, între 3-5 ani şi respectiv 6-11 ani. "Anul acesta, şcoala de vară va funcţiona din 30 iunie până la 1 august, iar datorită cererii crescute am mărit numărul de locuri pe grupă, de la 25 la 28", spune directorul Alexandru Stoica.

Părinţii pot opta pentru un program scurt, între orele 7.30-12.00, şi unul lung, între 7.30-17.00. Pentru primul taxa este de 50 lei pe săptămână, iar pentru al doilea de 65 lei, la ambele adăugându-se câte 10 lei pentru materialele didactice folosite, respectiv 6 lei pe zi pentru masa de prânz, care însă este opţională. Printre activităţile programate peste vară se numără lecţii de engleză, excursii şi vizite la mica grădină zoologică din curtea liceului, unde copiii fac cunoştinţă cu mai multe animăluţe, precum fazani, căţei şi iepuraşi.

Engleză cu americani

Grădiniţa Româno-Americană Crinul îi ademeneşte pe copii cu lecţii de engleză primite chiar de la voluntari americani veniţi în Oradea printr-un parteneriat încheiat cu această instituţie, cu concursuri de karaoke, dans, pictură şi excursii în afara oraşului, spre destinaţii precum Peştera Urşilor şi Casa Memorială Octavian Goga de la Ciucea.
"Activităţile de vară din perioada 23 iunie - 22 august se desfăşoară în limba engleză şi sunt deschise oricărui copil cu vârsta între 3 şi 12 ani. Avem însă un număr limitat de 40 de locuri, unele fiind deja rezervate de elevii noştri", explică managerul Grădiniţei Crinul, Ilie Morar. Pentru programul lung, adică între orele 7.30-17.00, părinţii plătesc 300 lei pe săptămână, iar pentru cel scurt, între 7.30-12.30, o taxă de 200 lei pe săptămână, în preţ fiind inclusă şi masa.

La golf şi înot

Şi Şcoala Agora organizează o şcoală de vară, însă aceasta este destinată doar elevilor proprii, care pe lângă activităţile recreative şi cele tematice, cum ar fi săptămâna matematicii ori a astronomiei, pot alege să facă şi înot, şi golf. Tarifele sunt egale cu cele din timpul anului şcolar, 250 euro pe lună, cu transportul şi masa incluse.

Orădenii pot să-şi lase copiii şi la şcoala de vară ProLearning, organizată la Universitatea Emanuel şi axată pe învăţarea limbii engleze, dar care oferă şi activităţi sportive şi ateliere de creaţie. Numai că, la fel ca în celelalte cazuri, şi aici locurile sunt limitate - mai puţin de 100.

Pentru părinţii care nu mai găsesc poziţii libere în ofertele privaţilor ori nu-şi permit să achite taxele destul de piperate, rămâne varianta clasică de petrecere a vacanţelor în căsuţa de la ţară a bunicilor. Sigur, pentru cei care îi au...