E iarnă, deci începe "migraţia" orădenilor spre Arieşeni, unde stratul de zăpadă este de o jumătate de metru, numai bun pentru pasionaţii sporturilor de sezon.

Chiar dacă pârtiile complexului Piatra Grăitoare, administrat de Primăria Nucet, se vor deschide abia cu câteva zile înainte de Crăciun, amatorii de schi ori snowboarding pot opta, între timp, pentru cele de dincolo de graniţa cu Alba, care au primit deja primii vizitatori...

Pregătiţi de distracţie

Ca în fiecare iarnă, majoritatea bihorenilor amatori de schi se duc nu foarte departe de casă, la Arieşeni-Vârtop, staţiune situată la graniţa dintre Bihor şi Alba, la aproximativ 120 kilometri de Oradea. Aici au fost amenajate trei pârtii. Cele mai vechi, Vârtop 1 şi 2, aflate pe teritoriul judeţului Alba, au fost deja redeschise.

Pe cea mai mare, Vârtop 1, lungă de 1.000 de metri, sezonul a început din 8 decembrie, spun reprezentanţii firmei Todea Turism, cea care administrează domeniul schiabil. Omologată în 2003, pârtia are o suprafaţă totală de 80.000 metri pătraţi, fiind dotată cu instalaţie de iluminat nocturn şi teleschi apt să transporte 800 de persoane pe oră. La fel ca în iarna trecută, tariful pentru o urcare este de 5 lei, respectiv 3 lei pentru copiii de până la 14 ani.

Pe pârtia Vârtop 2, lungă de 430 metri, deci potrivită începătorilor, o urcare cu teleschiul costă 3 lei pentru adulţi, respectiv 2 lei pentru copii, la fel ca anul trecut.

Nucetul, în întârziere

Din 2011, se poate schia şi pe un domeniu situat pe teritoriul Bihorului, realizat cu 24 milioane de lei în cadrul proiectului "Schi în România", finanţat de Ministerul Turismului. Orădenii care au plecat spre Piatra Grăitoare au fost însă dezamăgiţi: chiar dacă în zonă stratul de omăt este de 50 de centimetri, Primăria Nucet a decis să deschidă pârtiile abia pe 20 decembrie. Motivul? Atunci spune primarul Costel Sârghie că începe sezonul. "N-am crezut că va fi atâta zăpadă. Anul trecut n-a fost aşa!", explică edilul de ce n-a încheiat mai devreme contractul cu operatorul teleschiului.

Dotată şi cu instalaţie de nocturnă, pârtia este cea mai mare din zonă, având o lungime de 1.600 de metri, cu trei variante de coborâre, de diferite dificultăţi. O urcare cu teleschiul, care are o capacitate de 1.400 de persoane pe oră, este însă mai scumpă decât la vecinii din Alba: 7 lei pentru adulţi, 4 lei pentru copii. Dacă nu au echipament, turiştii îl pot închiria din centre specializate deschise la baza pârtiilor, tarifele fiind între 25 şi 35 lei pe zi, în funcţie de model şi de mărime, aceleaşi preţuri fiind practicate şi pentru închirierea plăcilor de snowboard, în timp ce închirierea unei sănii mari costă 15 lei.

O zi de schi

Prevăzători, amatorii sporturilor de iarnă s-au mobilizat din timp, rezervând deja aproape toate locurile de cazare la pensiunile din Arieşeni-Vârtop pentru perioada următoare. Asta chit că preţurile nu sunt deloc mici. Spre exemplu, la Skipass turiştii plătesc între 185 şi 200 lei pentru o cameră dublă, tarif ce include micul dejun şi accesul la saună şi piscină. În zonă pot fi închiriate camere duble, ce-i drept la pensiuni de două margarete, şi cu 50-60 lei, dar fără niciun alt serviciu inclus.

Dacă vor doar ieşiri de o zi, orădenii pot apela şi în acest an la firma Euromaidec care, începând din 21 decembrie, organizează în fiecare sâmbătă excursii cu autocarul. Pornirea se face dimineaţa la ora 7 din parcarea Spitalului Municipal, iar autocarul va mai lua schiori la 7.15 din faţa hotelului Ramada şi la 7.25 din Cantemir. O astfel de excursie costă 39 lei pentru adulţi, respectiv 35 lei pentru copiii de până la 10 ani. Întoarcerea de la munte se va face la ora 18, aşadar schiorilor le rămâne destul timp să încerce pârtiile.