Dacă nu sunt fanii hotelurilor somptuoase de pe malul vreunei mări sau pur şi simplu caută să evadeze în aer liber, bihorenii au alternative aproape de casă.

În judeţ prinde rădăcini turismul "minimalist", în case foarte mici sau corturi dichisite, unde turiştii sunt aproape de natură şi, în acelaşi timp, au aproape toate cele necesare. Chiar foarte aproape!

Idee de import

La marginea satului Vadu Crişului, între Crişul Repede şi pădure, o căsuţă cochetă din lemn îşi aşteaptă musafirii. Dyno Tiny House este o casă mobilă de mici dimensiuni, construită anume pentru a fi amplasată în mijlocul naturii.

"Conceptul de tiny house (n.r. - casă foarte mică) este foarte cunoscut în America, dar mai puţin la noi. Este o casă mobilă, pe care o poţi duce după tine pe şosea, o montezi în mijlocul naturii şi te bucuri de confort şi libertate. Poţi să călătoreşti mult şi să ai tot ce-ţi este necesar cu tine", explică Steliana Petriş, arhitect şi co-fondator al Think Tiny House, un atelier din Oradea unde se construiesc asemenea imobile.

Prima casă pe care au făcut-o au dus-o, toamna trecută, în defileul Crişului Repede, oferind-o spre închiriere turiştilor prin platforma AirBnb. "A prins foarte bine, spre surprinderea noastră unii o închiriază pe o lună sau chiar mai mult", spune Steliana.

Natură în loc de TV

Construită pe structură de lemn, casa are la sol un living, o bucătărie şi o baie, iar suspendat, deasupra lor, un dormitor (foto). În total, suprafaţa utilă este de doar 30 de mp!

Racordată la apă şi canalizare, cabana minusculă e complet mobilată şi utilată, are încălzire în pardoseală alimentată cu energie electrică, aşa că poate fi locuită indiferent de anotimp. Vara sau iarna, turiştii pot admira natura prin geamul panoramic sau de pe terasa pe care căsuţa are şi un jacuzzi. "N-am pus şi televizor, pentru că am vrut să fie natura ecranul spre care să priveşti", zice arhitecta. Atât ea, cât şi partenerul său de afaceri, Dan Ghiţă, sunt iubitori de escapade în natură şi au vrut ca turiştii să guste farmecul nopţilor petrecute în linişte.

Fiind mobilă, casa nu are nevoie de autorizaţie de construcţie şi poate fi mutată oriunde. "Dimensiunile respectă legislaţia rutieră: maximum 4 metri înălţime şi 2,55 lăţime, iar lungimea este puţin peste 7 metri", explică Dan. Aşadar, urcată pe trailer, căsuţa poate fi instalată oriunde!

Casă pe ponton

tiny houses sunt la modă o confirmă şi faptul că, deşi o noapte de cazare în căsuţa celor doi orădeni costă între 300 şi 400 de lei, în funcţie de sezon, rezervarea se face cu multe luni înainte.

Asta chiar dacă are concurenţă! Tot în Vadu Crişului, dar pe malul unui mic lac pentru pescuit, turiştii mai pot închiria o altă casă minusculă, tot cu design modern şi atrăgător (foto). Având o cameră cu pat dublu, o bucătărie şi o baie, căsuţa amenajată într-un container amplasat la capătul unui ponton are toate cele necesare pentru relaxare. Turiştii care s-au cazat acolo i-au făcut numai recenzii foarte bune, lăudând şi preţul: 200 lei pe noapte. "E mai mică decât mi-am imaginat, dar a fost potrivită pentru două persoane. Un loc foarte drăguţ şi confortabil", a scris, pe AirBnb, Vivienne, care s-a cazat acolo în luna iunie.

Ca nomazii

Mai sus de Vadu Crişului, ascuns în munte, satul Tomnatic are şi el facilităţi asemănătoare ce aşteaptă să fie descoperite de turişti. Pe un vârf de deal, unde panorama este încântătoare, un container a fost transformat în loc de cazare. Chiar dacă nu este la fel de dichisită precum căsuţele din Vadu Crişului, această căbănuţă are alte avantaje: e mai spaţioasă, având chiar două dormitoare, pe lângă living, bucătărie şi baie, are televizor cu tot cu Netflix şi este mai ieftină, doar 140 lei pe noapte.

Cei care au nevoie de mai multă aventură pot opta, tot în Tomnatic, pentru cazarea într-o iurtă (foto), un cort de doar 5 mp ce reproduce condiţiile unui stil de viaţă nomad. Sub un acoperiş textil impermeabil susţinut de o structură din lemn, turiştii au un pat, o mică sobă pe care o pot folosi deopotrivă ca să se încălzească şi ca să gătească. Pentru confort, într-o clădire vecină, au la dispoziţie o baie şi o mică zonă de gătit, inclusiv cu aragaz. O noapte de cazare la iurtă costă 105 lei. Cam cât o cameră de pensiune, dar oferind o experienţă inedită...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!