Noutăţi importante pentru turişti, anunţate de oficiali din domeniul turismului. Cel mai târziu din 1 iunie, românii ar putea călători în Turcia fără să fie nevoiţi să-şi facă test anti-Covid. Există şanse, însă, ca noutatea să fie valabilă chiar din 17 mai, ziua în care se va ridica lockdown-ul în Turcia.

Informaţiile au fost prezentate marţi, într-o conferinţă de presă organizată în resortul Land of Legends al Rixos Hotels din Antalya, în cadrul unui info-trip organizat de agenţia Hello Holidays, de Ferit Turgut, board president al reprezentanţei regionale a TURSAB, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din Turcia.

Fără test PCR de Covid

Potrivit acestuia, autorităţile din această ţară gândesc în această perioadă strategii menite să instaureze, după 17 mai, "normalitatea pentru turişti". Astfel că, dacă deocamdată condiţiile de intrare în Turcia sunt în baza unui test negativ PCR de Covid, inclusiv pentru persoanele vaccinate, după 17 mai lucrurile s-ar putea schimba.

Ferit Turgut"Există o propunere să nu se mai ceară nici testul PCR", a anunţat Ferit Turgut (foto), arătând că în elaborarea acestor scenarii autorităţile ţin cont de numărul de cazuri Covid din fiecare ţară.

Dat fiind că în România aceste cifre au scăzut, cel mai probabil pentru țara noastră condiţiile se vor relaxa în curând. Nu este exclus ca măsura să fie adoptată de oficialităţi chiar înainte de data de 1 iunie.

"De la 1 iunie începe normalitatea în Turcia. Pentru asta se lucrează, să facem cel mai sigur turism în Turcia", a spus acesta.

Oficialul a adăugat că Turcia se pregăteşte să accepte persoanele vaccinate în ţară fără condiţii suplimentare, dar a recunoscut - pe de altă parte - că încă nu a fost stabilită o strategie cu privire la certificatul verde digital de vaccinare, în curs de adoptare în Uniunea Europeană.

Românii, în top

Ferit Turgut a subliniat că românii reprezintă o pondere importantă în ce priveşte numărul turiştilor, aflându-se în top 20 privind naţionalitatea turiştilor din zona Antalya, una dintre cele mai căutate.

Acesta a mai arătat că Turcia practică un aşa numit "safe tourism", tocmai pentru că toţi angajaţii din industria ospitalieră sunt obligaţi să se vaccineze, iar majoritatea au şi făcut-o. "1,2 milioane de oameni lucrează în turism în Turcia. 600.000 dintre ei sunt în Antalya. Vaccinarea a început în februarie şi se termină în luna mai, fiind obligatorie pentru angajaţii din turism. Dacă refuzi, nu poţi lucra în acest domeniu", a spus Turgut.

Angajați vaccinați

De altfel, tocmai măsurile stricte de siguranţă luate împotriva Covid (masca sanitară este obligatorie în spaţiile publice sau la intrarea în restaurante, de exemplu, amenzile pentru nepurtarea acestora ridicându-se la ordinul sutelor de euro) au făcut ca numărul infecţiilor să fie destul de redus în rândul turiştilor.

Potrivit reprezentanţilor din turism, în total, anul trecut în Antalya au fost diagnosticaţi doar 3.500 de turişti cu Covid-19 din 3,5 milioane (la vremea respectivă nu era necesar un test PCR pentru intrarea în ţară), iar în 2021 numărul celor depistaţi cu Sars-Cov-2 a fost sub 1.000 de persoane, în condiţiile în care până în aprilie au fost circa 1,4 milioane de turişti.

Atenție la asigurare!

Întrebat, pe de altă parte, ce se întâmplă în cazul în care un turist este diagnosticat cu Covid în această ţară, Ferit Tugut a mai precizat că statul turc le plăteşte tratamentele şi chiar spitalizarea, în cazul în care este nevoie, însă este foarte importantă asigurarea medicală care acoperă inclusiv cazurile de coronavirus.

Concret, dacă un turist se îmbolnăveşte în timpul sejurului, unele hoteluri au oferte speciale, asigurând carantina în mod gratuit în baza asigurării. "O persoană care are un test pozitiv rămâne cazată, iar eventuala medicaţie este plătită de către statul turc. Anumite hoteluri au camere de carantină, servicii separate, speciale. Cei care ajung la spital, intră pe plata statului turc", a mai spus Ferit Turgut.

Un viitor optimist

Reprezentantul TURSAB a mai precizat că anul acesta se aşteaptă la un reviriment al turismului în Turcia şi în special în Antalya. Dacă în 2019, aici au venit nu mai puţin 15 milioane de turişti, în 2020, primul an de pandemie, numărul acestora a coborât la 3,3 milioane de turişti în această zonă, dar acum cifrele par din nou optimiste.

"În 2021, în primele 4 luni în Antalya s-au aflat 1,4 milioane de turişti. Anul acesta aşteptăm în jur de 7,4 milioane de turişti", a mai arătat responsabilul turc.

În ce priveşte numărul de turişti din toată Turcia, la nivelul anului 2019, un milion dintre ei au fost din România, iar anul trecut numărul românilor a fost de aproximativ 400- 500.000. Anul acesta sunt aşteptaţi să-şi petreacă vacanţa în Turcia cel puţin 500.000 – 600.000 de români.