Începând de miercuri, orădenii, dar nu numai ei, ci și orice alt cetățean care vrea să se imunizeze împotriva consecințelor infectării cu SARS-CoV-2, poate fi vaccinat în primul centru de tip tip drive-through din oraș.

Amenajat în parcarea complexului comercial ERA Shopping Park, acesta va funcționa 12 ore zilnic, punând la dispoziția celor interesați patru fluxuri de vaccinare cu serul produs de Pfizer-BionNTech.

Vaccinare în maşină

Potrivit unui comunicat al Direcției de Sănătate Publică Bihor, această instituție, împreună cu Prefectura județului și cu Primăria Oradea au amenajat centrul drive-through „având în vedere necesitatea creșterii capacității de vaccinare a populației în județul Bihor, în scopul atingerii indicelui necesar imunizării colective optime”.

Amplasarea centrului drive-through în parcarea ERA Shopping Park permite accesul facil al persoanelor cu mijloace auto, fiind astfel posibilă efectuarea unui număr mare de vaccinări într-un timp scurt și în condiții de siguranță sanitară.

Centrul va funcționa zilnic în intervalul orar 08.00-20.00 și va dispune de patru fluxuri de vaccinare cu serul produs de Pfizer-BioNTech.

Fără programare

Vaccinarea se face fără programare în platforma RoVaccinare, iar datele persoanelor vaccinate vor fi introduse ulterior în Registrul Electronic Național de Vaccinare, de unde se va emite și o adeverință de vaccinare.

Persoanele care doresc să se vaccineze se vor prezenta cu actul de identitate și cu chestionarul de triaj gata completat (formularul poate fi descărcat de pe site-ul RoVaccinare) sau îl pot completa pe loc.

Vaccinul se administrează doar persoanelor aflate în mijlocul de transport, fără a fi necesară părăsirea vehiculului sau spațiului special amenajat, după caz.

Supravegheaţi

După administrarea serului, persoanele vaccinate se deplasează cu autoturismul către o zonă de supraveghere post-vaccinare, care este asigurată cu personal medical (medic și asistenți). În perioada de așteptare/supraveghere se emite și adeverința de vaccinare, iar medicul înscrie pe aceasta data la care se va efectua cea de-a doua doză.

În procesul de vaccinare se respectă procedurile și instrucțiunile în vigoare privind desfășurarea procesului în condiții de siguranță și în cadrul reglementat.

Chiar dacă în România vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 este voluntară și gratuită, DSP amintește că vaccinarea este soluția optimă pentru revenirea la o viață normală, într-un mediu favorabil și sigur, îndemnând bihorenii să se vaccineze.

Merită precizat şi că, din 10 mai, în Oradea se va deschide un alt centru de vaccinare Pfizer, fără programare, în Oradea. Este vorba despre un centru de tip container, ce va fi operaţionalizat în Centrul Civic.