Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a anunţat, vineri, că începând din 1 februarie în Austria va fi obligatorie vaccinarea anti-Covid-19. Astfel, Austria va deveni prima ţară care introduce vaccinarea obligatorie anti-Covid-19.
"Nu am reuşit să convingem destule persoane să se vaccineze. Cele mai recente măsuri au crescut numărul vaccinărilor zilnice, dar nu destul", a declarat Schallenberg, citat de Politico.eu.
Cancelarul conservator Alexander Schallenberg a făcut anunţul după discuţii cu adunarea guvernatorilor regiunilor. El a adăugat: "Pentru o lungă perioadă a existat un consens în această ţară că vaccinarea obligatorie nu este necesară, însă trebuie să înfruntăm realitatea".
El a reamintit că terapiile intensive ale spitalelor sunt supraîncărcate. De asemenea, în ultima perioadă în Austria s-au înregistrat zilnic cu mult peste 10.000 de cazuri. Vineri, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, în Austria au fost raportate 14.917 cazuri şi 39 de decese.
"Creşterea durabilă a ratei de vaccinare este singura cale de ieşire din acest cerc vicios", a spus Schallenberg.
(cancelarul Alexander Schallenberg, foto: Georg Hochmuth/AFP via Getty Images)
De la debutul pandemiei şi până pe 18 noiembrie, în Austria au fost înregistrate oficial 996.064 de cazuri de Covid, dar şi 11.486 de decese. Populaţia ţării este de 8,99 de milioane de persoane. Vineri, rata de vaccinare cu schema completă în Austria era de 64,1%, potrivit datelor oficiale ale ECDC (Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor). Este una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Europa Occidentală.
Totodată, potrivit AFP, Austria va intra de luni, 22 noiembrie, în carantină totală, măsură care va viza întreaga populaţie. Lockdownul este instituit pentru "o perioadă de 20 de zile".
Şi alte ţări europene se pregătesc să impună măsuri mai dure pentru stoparea răspândirii cazurilor Covid-19. Potrivit Hotnews.ro, una dintre acestea este Germania. De altfel, ministrul sănătăţii, Jens Spahn, a declarat că situaţia infectărilor cu coronavirus din Germania este atât de gravă că nu poate fi exclus un lockdown inclusiv pentru cei vaccinaţi.
Au fost anunţate deja noi restricţii, cum ar fi limitarea accesului la viața publică pentru persoanele care nu s-au vaccinat anti-Covid, măsura urmând să fie aplicată în zonele în care numărul de spitalizări depășește un anumit prag. De asemenea, potrivit Hotnews.ro, Angela Merkel a declarat că autoritățile analizează și introducerea vaccinării obligatorii pentru angajații sanitari și cei ai azilurilor de bătrâni.
Pe de altă parte, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a anunţat joi o serie de măsuri ce vizează persoanele care nu s-au vaccinat anti-Covid. Printre acestea se numără interdicţia de a intra în spaţii închise, cu excepţia localurilor pentru luat masa.
În Italia se analizează înăsprirea restricţiilor pentru persoanele nevaccinate şi controalele la frontiere, în condiţiile în care numărul de contaminări cu noul coronavirus este în creştere și în această ţară. Politicieni regionali cer guvernului de la Roma să impună restricţii pentru persoanele care refuză să se vaccineze, pentru a evita o carantină de anvergură iarna aceasta.