Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat, joi, că primul român ar putea fi vaccinat anti-Covid peste 10 zile, în 27 decembrie, când cel mai probabil va fi demarată campania de vaccinare în România.
Acest lucru poate fi posibil dacă autorizarea de punere pe piaţă a vaccinului Pfizer şi BioNTech va fi eliberată pe 23 decembrie, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel naţional, Valeriu Gheorghiţă.
10.000 de doze după Crăciun
Coordonatorul a explicat că dacă 60 - 70% din populația adultă a țării se va vaccina, atunci nivelul de infectare va scădea foarte mult și se vor înregistra cazuri sporadice de Covid-19. Acest lucru s-ar putea realiza într-un interval de 6-7 luni, dacă cetățenii vor alege să se vaccineze.
"În momentul de faţă, Institutul Cantacuzino este echipat corespunzător pentru a primi vaccinul. În prezent se pregătesc celelalte şase centre de stocare. De joi pornesc congelatoarele la minus 80 de grade pentru fiecare centru regional de stocare. Capacitatea de stocare este de un milion şi jumătate de doze la Cantacuzino şi încă 200.000 de doze la centrele regionale", a mai anunţat preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea.
Întrebat dacă există o cifră exactă în privinţa dozelor, Gheorghiţă a declarat că tranşa iniţială va fi de 10.000 de doze. "Aceasta este însă o tranşă simbolică și va fi distribuită în aceeaşi zi în toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene. Pentru ianuarie ar trebui să primim circa 600.000 de doze, care ajung pentru 300.000 de persoane, ulterior această cantitate creşte de la o lună la alta", a mai explicat el.
Persoanele vaccinate anti-COVID vor primi adeverinţe
Primii români care vor fi vaccinaţi sunt reprezentanţi ai corpului medical din zece spitale COVID-19 din România, a precizat Valeriu Gheorghiţă.
Strategia naţională va cuprinde trei etape, primii care vor primi vaccinul vor fi cei din sistemul medical public şi privat şi personalul care deserveşte activităţi critice (de la apărare, ordine publică, transporturi, până la educaţie, alimentaţie sau energie), apoi populaţia de risc în faţa Covid-19: vârstnici şi persoane cu boli cronice şi, la final, restul populaţiei.
Persoanele care vor fi vaccinate anti-COVID vor primi o adeverinţă care va conţine data vaccinării, tipul vaccinului, seria şi lotul. "Adeverinţa de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română şi engleză, înmânată la momentul vaccinării sau în format electronic. Va fi ca un bilet de ieşire din spital", a explicat medicul militar.
În acest moment, nu se pune problema ca persoanele nevacaccinate să fie supuse unor condiţionări sau restricţii. Medicul militar a mai spus că gradul de acceptare a vaccinării este de 70% la medici şi de circa 50% la asistenţii medicali din spitalele non-COVID pentru vaccinare, iar al medicilor din spitalele COVID, de peste 95%.