Campania de vaccinare gratuită a fetiţelor din clasa a IV-a reprezintă o şansă reală de prevenţie a cancerului de col uterin, boală a cărei mortalitate ne situează pe primul loc în Europa. Din păcate, politizarea şi informarea defectuoasă privind beneficiile acestei campanii, care s-a dorit a fi onestă şi benefică pentru sănătate, a determinat refuzarea vaccinării de către mulţi, mult prea mulţi părinţi, în necunoştinţă de cauză.

Existând acest periculos precedent, apare riscul de refuz şi pentru alte vaccinări, situaţie prin care se creează toate premisele pentru apariţia unor boli demult uitate, ca de exemplu poliomielita, produsă tot de către un virus.

Pentru prevenirea cancerului de col uterin există următoarele posibilităţi: profilaxia primară a infecţiei cu HPV prin vaccinare, informarea corectă privind riscul de îmbolnăvire, educaţia sexuală continuă şi controalele medicale periodice în vederea depistării precoce a leziunilor precanceroase (testul Papanicolau şi testul pentru HPV). Vaccinul anti-HPV protejează organismul contra infecţiei cu HPV prin stimularea producţiei de anticorpi.

Actualmente există 2 tipuri de vaccin, ambele asigurând protecţia contra tulpinilor oncogene de virus HPV, iar unul din ele oferă şi protecţie faţă de 2 tulpini responsabile de apariţia papiloamelor. Vaccinurile se utilizează de câţiva ani şi la noi, dar la un număr limitat de fetiţe, din cauza preţului ridicat şi a informării reduse. De notat că nu s-au semnalat niciun fel de incidente postvaccinale notabile.

ATENŢIE!

Vaccinurile au salvat cele mai multe vieţi din istoria omenirii, fiind tratamentele cu cele mai puţine reacţii adverse, în comparaţie cu o bună parte din medicamentele folosite uzual de către cea mai mare parte a populaţiei.

Din cele peste 30 de milioane de doze de vaccin anti-HPV administrate la nivel mondial, nu s-a înregistrat nicio reacţie adversă majoră, zvonurile apărute în acest sens fiind simple speculaţii. Faţă de vechile vaccinuri care, deşi realizate cu tehnologii modeste, au salvat totuşi miloane de vieţi, la ora actuală tehnologia în acest domeniu a evoluat semnificativ, astfel încât riscurile generate de folosirea noilor vaccinuri sunt acum minore.

REŢINEŢI!

Aceste vaccinuri sunt utilizate pe scară largă în SUA şi în multe ţări europene. Cele câteva decese suspicionate de a avea legătură cu vaccinarea anti-HPV din SUA au fost anchetate minuţios de cătere medicii legişti, concluzia fiind că nu vaccinarea a determinat decesele, ci anumite afecţiuni preexistente. Din 2006, organismele abilitate din SUA au luat decizia de a aproba şi recomanda utilizarea vaccinurilor anti-HPV. Aceeaşi situaţie există şi în Europa, unde multe ţări au început vaccinarea anti-HPV prin programe naţionale, ca programul lansat în România.