Prevenirea gripei sezoniere se face prin vaccinare. Perioada optimă de administrare este 1 octombrie - 1 decembrie. Până în prezent nu s-au primit vaccinurile antigripale.

Vaccinarea antigripală cu vaccinul pandemic va începe la sfârşitul lunii în curs, data estimată fiind 26 noiembrie şi se va efectua cu vaccinul Cantgrip realizat de Institutul Cantacuzino.

Vaccinul va fi utilizat doar de către medicii implicaţi în campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii (medicii de familie şi medicii din şcoli) şi nu va fi disponibil în farmacii.

Vaccinarea se va efectua separat pentru gripa sezonieră (vaccinul având 2 tulpini) şi pentru gripa pandemică (vaccinul având o singură tulpină). Testele care diferenţiază cele două tipuri de gripă nu se fac la cerere şi nici la pacienţii fără simptome, ci doar după 5 zile de la contactul cu persoana presupus infectată şi la indicaţia medicului.

Atenţie!

Orice persoană care prezintă tuse seacă, rinoree apoasă, febră de 37,5 - 38,2 grade Celsius, trebuie să se autoizoleze şi să nu meargă la locul de muncă. La fel, copiii care prezintă aceste simptome nu vor fi trimişi la grădiniţă sau la şcoală. Următorul pas este anunţarea telefonică a medicului de familie, care va stabili conduita ulterioară. Persoanele contaminate care nu se autoizolează pot fi condamnate până la 2 ani de închisoare.

Reţineţi!

O persoană poate contacta şi gripa sezonieră şi cea nouă, datorită faptului că imunitatea de după gripa sezonieră este scăzută, făcând posibilă infectarea cu virusul A(H1N1). Respectarea regulilor de igienă limitează transmiterea virusului. Se estimează că durata pandemiei ar fi de încă 2 ani.