Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.

Vaccinurile existente la ora actuală sunt purificate, dar pot determina o serie de reacţii secundare. Circa 5% din cei vaccinaţi pot prezenta subfebrilitate, cefalee sau dureri musculare uşoare la 8 până la 24 de ore după vaccinare; o treime prezintă la locul de inoculare o roşeaţă şi o sensibilitate ce poate persista 1-2 zile. Vaccinurile sunt preparate pe ouă şi de aceea sunt contraindicate celor alergici la acest aliment sau la carnea de pasăre.

Indicaţiile vaccinării antigripale sunt următoarele: persoanele care prezintă risc crescut pentru complicaţiile gripei, cum sunt cei trecuţi de 65 de ani, cei care necesită tratament medical regulat pentru afecţiuni renale, diabet, hemoglobinopatii sau imunosupresii, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare şi pulmonare (inclusiv astmul), cei care locuiesc în cămine sau alte instituţii de tratament; persoanele care îngrijesc pacienţii cu risc crescut sau care intră frecvent în contact cu aceştia vor fi vaccinaţi pentru a reduce riscul transmiterii infecţiei (personalul medico-sanitar); lucrătorii din serviciile comunitare esenţiale (vameşi, pompieri, poliţişti, militari etc.); gravidele, după primul trimestru de sarcină, sau, dacă gravida prezintă un risc crescut de a face complicaţiile gripei, chiar şi în primul trimestru de sarcină.

Atenţie!

Vaccinul se va administra în perioada 1 octombrie-1 decembrie sau în orice sezon, dacă datele epidemiologice indică posibilitatea apariţiei unei epidemii. Este bine de ştiut că nivelul maxim al anticorpilor este atins la 4 săptămâni după vaccinare. Vaccinul trebuie păstrat la temperaturi de 2-8 grade C.

Reţineţi!

Doza uzuală este de o fiolă (0,5 ml), atât la adulţi, cât şi la copii. Vaccinul se administrează intramuscular sau subcutanat profund. La cei cu imunodeficienţe şi la copiii de până la 6 ani care nu au mai fost vaccinaţi în prealabil, sunt recomandate 2 doze la interval de 4 săptămâni. Vaccinarea se poate efectua şi la gravide sau lăuze. Vaccinul nu determină niciun efect asupra capacităţii de conducere a vehiculelor. Durata imunităţii postvaccinale este de 6 până la 12 luni. Vaccinul nu se administrează intravenos. Pentru anul în curs există vaccinul trivalent şi cel tetravalent.